Guvernul va trimite Parlamentului proiectul de lege care limiteaza tranzactiile in numerar si reduce comisioanele bancare, dar Parlamentul este cel care va dezbate toate implicatiile masurilor si "eventual" va modifica nivelul de plafonare, a spus premierul Ponta, in sedinta de miercuri a Guvernului, potrivit Mediafax. Ponta a sustinut ca Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicatiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar.

"Pentru ca este o situatie care presupune multe implicatii, mergem in Parlament si, in Parlament, colegii nostri parlamentari au timpul si intelepciunea necesara pentru a analiza toate implicatiile, eventual daca se schimba ceva la nivelul de plafonare, vor discuta si cu sistemul bancar si decizia Parlamentului eu cred ca aceea va fi decizia cea mai buna. Noi facem o propunere, dar, ca sa nu apara dupa aceea efecte pe care poate nu le anticipam acum, cred ca numai in urma unei dezbateri parlamentare serioase putem sa luam decizia cea mai buna", a spus Ponta.

Aprobarea celor doua masuri prin proiect de lege presupune ca acestea vor fi aplicate doar dupa ce actul este adoptat si de catre Parlament, nu doar de Guvern, si promulgat de presedinte, nu imediat cum s-ar fi intamplat daca erau promovate prin ordonanta de urgenta. In Parlament, proiectul poate fi insa si modificat fata de forma aprobata de Guvern, inainte sa fie aplicat.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.