Cand vine vorba de "rata lui Ponta", bancherii sunt sceptici. Nu stiu detaliile si reproseaza BNR ca nu le-a spus nimic despre acest proiect, ca sa vada cum ar fi primit in piata. Nu are importanta cine l-a facut, spun ei, conteaza cat de fezabil este. Daca este, adauga reprezentantii comunitatii bancare. In nicio alta tara nu exista un asemenea proiect, spune Misu Negritoiu, Chairman ING Bank Romania. Nici Dan Pascariu nu e mai optimist. Bancile oricum, daca vor sa restructureze un credit, il restructureaza. Dar sunt atat de multe necunoscute, incat e dificil sa te pronunti definitiv. Care va fi de pilda regimul de provizionare?, se intreaba Pascariu, sef al Consiliului de Suraveghere al Unicredit si unul din cei mai respectati bancheri locali.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Negritoiu admite: "E o decizie politica si politicul decide cum o lanseaza pe piata. Masura aceasta as defini-o ca pe ceva in loc de nimic". Nu va avea un impact fulminant, mai spune fostul CEO al ING. In plus, mai adauga el, din punct de vedere tehnic e greu de evaluat. "Oricum, costurile de administrare vor fi mai mari decat castigurile. Iar termenul folosit- cel de "restructurare" mai mult complica situatia. Nu e restructurare, e vorba despre o facilitate", mai precizeaza Negritoiu.

Cand impui o asemenea masura in piata, stiti cum e, ca in bancul acela, mai trebuie sa vrea si Grivei, adica bancile, mai adauga Pascariu. Ori Grivei sta inca pe ganduri.

Nici reprezentanti ai unor banci cu capital romanesc nu sunt mai entuziasti. "Firesc ar fi fost ca la nivelul BNR si ARB sa ni se fi spus ce urmeaza, sa vada si ei ce reactii are comunitatea bancara. Dar a fost tacere pe linie, semn ca totul sta sub semnul Politicului. Pacat ca BNR intra in jocuri care pe termen mediu ii pot afecta imagine", spune un alt bancher care nu a dorit sa isi faca public numele.

Reamintim ca "rata lui Ponta" a starnit ample discutii in mediul bancar, pornind de la problema etica (legata de cat de moral e ca cei care isi achita la zi ratele cu mari eforturi sa ii sustina prin creditul fiscal oferit de Stat pe rau-platnici) si terminand cu problema legata de cine anume e la baza acestei idei: Florin Georgescu (adica BNR) sau Liviu Voinea (adica PSD).

Pana acum pozitiile partilor implicate au fost oarecum confuze si oricum, tarzii. Ramane de vazut care va fi efectul in piata dupa ce masura se va aplica (aprilie 2014).

"Banca Nationala a Romaniei a fost consultata in legatura cu acest proiect inainte si in timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. O echipa din BNR adecvata temei propuse, formata din experti din departamentele supraveghere, reglementare bancara, stabilitate financiara si juridic, a participat la discutiile cu echipa Ministerului Finantelor, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, furnizand date statistice si facand evaluari. Elementele considerate esentiale de catre expertii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale si negocierea individuala de catre debitori cu bancile comerciale) apar in forma actuala a proiectului," a transmis miercuri BNR intr-un comunicat.

Conlucrarea dintre Banca Nationala si Ministerul Finantelor se desfasoara in mod curent, fiind mai intensa in perioadele de negocieri cu institutiile internationale, si are drept baza legile romanesti, reglementarile europene si bunele practici internationale. In acest context legal s-au desfasurat in ianuarie a.c. si consultarile pe tema schemei fiscale mentionate, dar si cele legate de lansarea emisiunilor de obligatiuni ale statului roman pe pietele interne si internationale, conchid autorii comunicatului.

Proiectul de ordonanta pare insa mai degraba conceptia fostului sef al lui Voinea de la Finante, nimeni altul decat actualul prim-viceguvernator Florin Georgescu, spun surse din cadrul Bancii de emisiune.

"Nu doar informatiile din text dovedesc ca proiectul a fost scris de specialisti ai bancii centrale, dar si structura, frazeologia si elemente de scriere arata ca documentul este redactat in interiorul sau cu sprijinul BNR", noteaza si agentia Mediafax.

Reamintim ca miercuri, in cadrul unei conferinte desfasurate la sediul BNR, Isarescu nu a facut nicio referire la declaratiile extrem de dure ale sefului statului cu privire la implicarea Bancii Nationale in proiectul "ratei lui Ponta", cum mai este denumit.

Traian Basescu a lansat marti seara un atac fara precedent la BNR, afirmand ca Banca Nationala a fost implicata in 'electorata' si trebuie sa explice public despre asta. "Vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt", a spus presedintele, intr-un interviu acordat postului de televiziune B1 TV.

A doua zi, miercuri, premierul Victor Ponta a participat la o conferinta desfasurata la sediul BNR, unde a afirmat ca banca centrala "este una din putinele institutiii din Romania care si-a castigat respectul pentru profesionalism si dedicatie. Ca un personaj colectiv din Mos Ion Roata, suntem la BNR pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi sa felicitam", a spus Ponta.