Statistica a transmis vineri estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2013: 3,5%, mult peste estimarile oficialilor romani si ai FMI, ale caror calcule nu depaseau 3%. Potrivit datelor comunicate de Statistica, ultimul trimestru din 2013 a crescut cu peste 5% comparativ cu perioada similara din 2013. Economistii contactati de HotNews pentru a incerca sa explice ce anume a generat "boomul" din ultimele 3 luni ale anului trecut, spun ca agricultura si exporturile sunt doua posibile explicatii."Productia agricola intra in PIB in ultima jumatate a anului, iar 2013 a fost un an agricol exceptional. In plus, ponderea ultimului trimestru in PIB este de pana la 30%, astfel ca orice crestere economica in ultimele 3 luni influenteaza consistent cresterea pe intreg anul", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

Date mai detaliate vor fi publicate de Statistica in 5 martie, pana atunci economistii pot avansa doar teorii care sa sustina cifrele privind cresterea economica din 2013.

  • De unde putea veni aceasta crestere?

1. Din consum. Avand in vedere cresterea consumului comunicata de INS pentru luna decembrie, de +20,2% (fata de decembrie 2012), avem probabil o alta explicatie. O trecere in revista a comunicatelor Statisticii ne mai arata ca in anul 2013, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut fata de anul 2012 cu 8,0%.

2. Agricultura. 2013 a fost un an excelent, iar productia stocata si vanduta incepand din toamna isi arata roadele in PIB in ultimele doua trimestre. O crestere bazata pe agricultura nu e foarte solida, intrucat depinzi de ploaie. "As trata cifrele cu prudenta. Este o crestere mare, dar ea se datoreaza in mare parte agriculturii. Si ce e mai important decat cifra de 3,5% in sine, e ca aceasta crestere sa fie de durata", mai spune Ionut Dumitru.

3. Investitii straine. Potrivit BNR, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 2,713 milioane euro (in crestere cu 26,8% fata de anul 2012), din care participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 1776 milioane euro, iar creditele intragrup 937 milioane euro.

"De ce nu se simte cresterea economica? de ce creste somajul? De ce veniturile la buget sunt sub asteptari? Pentru ca este o crestere economica care vine din scaderea DEFLATORULUI (iar 2011 mi-a aratat sa nu am incredere in modul in care INS masoara preturile). PIB nominal are o dinamica in scadere (ceea ce explica veniturile la buget mai mic, creserea somajului si arieratelei). Iar dinamica deflatorului (preturile din economie) scad datorita deficitului de cerere. Este o explicatie pe care o vad eu luand in considerare datele publicate de INS. Asa cum in 2011 cresterea economica s-a dovedit "too good to be true" asa si acum cred ca o sa vedem ajustari in viitor", scrie Florin Citu pe Facebook.

  • Va fi 2014 un an la fel de bun din perspectiva cresterii PIB?

E dificil de spus. Cert e ca agricultura nu va mai avea rezultatul excelent din 2013, iar majoritatea analistilor spun ca desi vom avea crestere economica in acest an, ea va fi mai modesta decat cea din 2013. Probabil intre 2,2-2,5%. Depinde de cum se vor aseza lucrurile in spatiul politic.