Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, identificat de presedintele Traian Basescu ca unul dintre artizanii "electoratei", schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, apara masura, care in opinia sa ar urma sa revigoreze creditarea si sa sustina consumul si cresterea economica, scrie Mediafax.

"In opinia mea relansarea creditarii se poate face, in prezent, pe segmentul populatiei prin refinantare ca instrument de majorare fara consecinte negative a venitului disponibil. Daca in perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinantarea destinata unor cheltuieli, in multe cazuri fara o necesitate stringenta, acum, in perioada de convalescenta de dupa criza, se impune practicarea unei ᅡrefinantari de necesitateᅡ", a spus Florin Georgescu, intr-o opinie legata de acest subiect transmisa Ziarului Financiar.

El a aratat ca refinantarea debitorilor bun-platnici, in conditiile lipsei de incredere a mediului bancar fata de noii clienti persoane fizice si juridice, precum si a supraindatorarii acestora din urma, constituie o solutie pentru relansarea creditarii pe baze sanatoase, implicit majorarea venitului disponibil al consumatorilor si dinamizarea cresterii economice.

Georgescu spune ca "Schema Voinea", in cadrul careia, la solicitarea Ministerului Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei a furnizat unele date si a efectuat o evaluare primara a impactului macroeconomic si asupra stabilitatii sistemului bancar, se afla in faza de proiect la Ministerul Finantelor si ca pe langa aceasta propunere este nevoie de alte masuri de refinantare, astfel ca devine interesanta ideea avansata recent de economistul Eugen Dragnea, intr-un articol din editia online a ZF, potrivit careia statul ar urma sa se implice prin CEC, unde este unic actionar, in procesul de refinantare optionala a debitorilor persoane fizice, pe baza de negocieri.

Saptamana trecuta Basescu a criticat dur masura propusa de Ministerul Finantelor si BNR privind restructurarea creditelor populatiei, considerand-o populista si discriminatorie.

Basescu a declarat, luni, ca Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.

"Aceasta este teama mea. Se poate intampla o data, dar nu as vrea sa se intample a doua oara si a treia oara, sa dea telefon premierul de la Palatul Victoria, la prim-viceguvernator, sa spuna: ᅡAstazi, bagati niste lei pe piata, ca am nevoie de inflatie, ca imi fac bilantul, si maine scoateti-i. Astazi, bagati niste euro pe piata, ca vreau sa fie criza de lichiditate in leiᅡ. Nu vreau sa ajungem la acest lucru", a spus el.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca BNR trebuie "sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt", el acuzand Banca Nationala de implicare in masurile privind "electorata", sustinute de premierul Victor Ponta in negocierile cu FMI.

BNR sustine ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, denumita de presa "Electorata", a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.