"Situatia din piata asigurarilor este cangrenizata. In momentul de fata piata asigurarilor are o problema: lipsa de supraveghere si control timp de ani de zile. La Harinvest am fost in control in 2011. A fost dat o amenda de 1500 de lei si un avertisment contabilei sefe. Asta a fost tot. Daca piata are nevoie de ceva este sa continue cu masurile radicale", a declarat sambata la Sinaia vicepresedintele ASF Mircea Ursache, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia si Piata Financiara. El a admis ca membrii boardului ASF nu au fost informati de comunicatul transmis de Autoritate catre media si ca acest comunicat nu a fost discutat si aprobat in board. "Comunicarea este in subordinea directa a Presedintelui ASF", a explicat el pentru HotNews.ro

Mircea Ursache, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

In zona RCA, cand vorbesti de mii de reclamatii pe an inseamna ca e o problema de fond, a mai adaugat el. "Aceasta situatie nu se gaseste numai la Astra Asigurari sau Carpatica Asig. Piata asigurarilor din Romania are o problema care se cheama lipsa de supraveghere si control de ani de zile. Totusi, nu inseamna ca daca maine mergem in control la altele gasim nenorociri. Dimpotriva!", a explicat Ursache.

ANAF a initat un control inopinat la Astra Asigurari, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG ca administrator special. Surse oficiale din ANAF au declarat agentiei Mediafax ca institutia a initiat deja procedurile de control, in urma sesizarii ASF privind suspiciuni de frauda fiscala in cadrul societatii de asigurare.

"Actiunea de control inopinat a inceput deja. Ea va fi urmata de verificarile Inspectiei Fiscale si de alte verificari incrucisate pentru a se gasi eventualele canale de ᅡsifonareᅡ a unor importante sume de bani", au declarat sursele citate.

ASF a anuntat, marti, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurari din Romania, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias.

Adamescu sustine ca ASF blocheaza preluarea subbsidiarei din Romania a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra.

De asemenea, omul de afaceri a anuntat ca va contesta in justitie decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara pentru Astra.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.