"​Credem ca o despartire formala a aliantei de guvernamant ar putea impinge moneda locala spre minimele anului de circa 4,55/EUR. Credem insa si ca o astfel de miscare va fi temporara, intrucat ne asteptam ca banca centrala sa continue tiparul sterilizarii excesului de lichiditate din piata, mai ales in conditiile in care o astfel de activitate este motivata de recentele intrari de fonduri europene", se arata intr-un raport trimis marti clientulor ING Bank.

"Pe fondul persistentei incertitudinilor politice, piata valutara locala a inregistrat ieri una dintre cele mai linistite sedinte din acest an, cu leul stagnand in jurul a 4,51/EUR. Recenta acumulare de indicii in sensul unei ruperi a aliantei de guvernamant a fost concluzionata de comentariile prim-vicepresedintelui PNL, Klaus Iohannis, care ieri seara a spus ca negocierile dintre liberali si socialisti au esuat, iar PNL va anunta probabil decizia sa paraseasca actualul cabinet la o sedinta astazi in jurul orei 19:00. Acest anunt a venit ulterior deciziei USD (alianta dintre PSD si celelate partide de guvernament, excluzand PNL) la o intalnire de ieri de a nu aproba propunerile liberalilor legate de restructurarea executivului, cu presa raportand pe surse ca PSD doreste ca un nou guvern impreuna cu UDMR si grupul minoritatilor sa fie investit in Parlament pe 4 martie. Un astfel de guvern ar putea avea o noua majoritate, relativ fragila, de circa 55% in Parlament", se mai arata in document.

Potrivit raportului ING, debutul unei noi perioade de mentinere a rezervelor ieri s-a reflectat pozitiv in tabloul lichiditatii interbancare, intrucat rata ON sub 2% sugereaza ca surplusul de lichiditate din sistem este vizbil. "Perspectivele pe termen scurt asupra conditiilor de lichiditate sunt cu siguranta pozitive, daca luam in calcul recentele intrari masive de fonduri europene de circa 4 miliarde lei, un deficit bugetar estimat la 4 miliarde lei in februarie (desi pe fondul incertitudinilor politice acesta ar putea fi mai redus), emisiuni MF cu doua miliarde lei mai mici decat era planificat lun aceasta si scadente de circa 11 miliarde lei in urmatoarele doua luni in vreme ce peste toate acestea s-ar mai putea adauga si reducerea de rezerve minime in lei pe care o asteptam la sedinta de politica monetara din martie", mai spun autorii raportului. Totusi, adauga aceiasi autori, credem ca un mediu politic instabil si chiar o coalitie de guvernamant fragila ar putea conduce la un climat in care ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap nu vor mai urma scaderile ratei ON in aceeasi masura ca in trecut.

In pofida cererii reduse care a egalat suma planificata de 600 milioane lei, MF a vandut ieri noi obligatiuni la cinci ani la un randament maxim de 5,15%. Acest nivel a fost in linie cu prognoza noastra si cotatiile din piata secundara pentru instrumente similare, sugerand ca MF a dorit probabil sa emita noile titluri de tip becnhmark in limitele cotatiilor din piata (la care vandut doar 440 milioane lei, sub suma planificata), desi climatul din piata era similar cu cel de la cele trei licitatii din februarie la care MF a respins intreaga cerere, conchid economistii ING.