As vrea sa se retina ca mediul privat solicita si chiar am fost criticata ca nu am dat drumul la aceasta lege.

Maria Grapini, la Comisia din SenatFoto: Hotnews

Asculta fragmentul din discursul ministrului Grapini in care spune acest lucru:

Descarca fisierul audio in format MP3

Desi Guvernul se angajase in fata FMI sa reduca plafonul de plata a impozitului forfetar de la 50 de milioane de euro la 700.000 de euro, senatorii din Comisia de buget au votat pentru mentinerea plafonului la valoarea de 50 de milioane de euro. Ministrul Maria Grapini a acuzat direct FMI ca au impus reducerea acestui plafon. Cel mai inversunat adversar al reducerii plafonului a fost senatorul liberal Daniel Akos, care a spus marti ca nu FMI face politica fiscala in Romania. "Coborarea plafonului ar distorsiona si mai mult piata si nu va scoate la lumina economia neagra", a mai spus el.

Secretarul de stat din Finante Dan Manolescu a admis ca a fost o solicitare venita din partea FMI.

Asculta opinia reprezentantului Finantelor:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Vom incerca sa amendam proiectul legii impozitului forfetar, inclusiv prin reducerea plafonului, inainte de votarea sa in Parlament", se arata intr-un draft al scrisorii cu FMI.

Conform proiectului de act normativ, firmele din Romania trebuie sa achite impozit forfetar daca la data de 31 decembrie (a anului fiscal precedent) indeplinesc urmatoarele conditii - au afaceri nete de maximum 50 milioane euro sau active totale de cel mult 43 milioane euro, au cel mult 250 salariati, nu se afla in dizolvare si activeaza in anumite domenii, respectiv intretinerea si repararea autovehiculelor si HoReCa. Pe baza grilei de impozitare prezentate anul trecut de ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, barurile si cafenele amplasate central, in Bucuresti si in primele sapte mari orase din tara (intre care si Constanta), vor plati anual, in functie de suprafata, intre 1.500 si 3.400 euro. Localurile din orasele mici ale tarii vor achita intre 310 si 2.000 euro. Pe de alta parte, hotelierii vor plati impozit forfetar in functie de sezonalitate si importanta statiunii. Spre exemplu, unitatile de cazare din Mamaia vor avea de achitat mai putin decat cele din oras (care functioneaza in permanenta).

In privinta acestui proiect legislativ, camera Deputatilor este camera decizionala.