Spargerea USL nu pare sa fi impresionat pietele financiare, unde leul se tranzactiona miercuri in jurul orei 12 la aproape acelasi nivel cu cel de marti- 4,51 lei/euro. Dealerii si economistii din banci au spus pentru HotNews.ro ca nu se asteapta la volatilitati ridicate ale cursului decat daca s-ar inregistra intarzieri in formarea noului Guvern."Pana acum, miscarile politice, chiar cele de amploare consistenta, nu au dus la cutremure pe piata valutara locala. Nu credem ca va fi cazul nici de aceasta data", a spus un dealer.

La debutul sedintei euro a fost tranzactionat la 4,5190 lei, cu 0,45 - 0,7 bani (0,1% - 0,16%) peste cotatiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 - 4,5145 lei/euro, scrie si Mediafax. Ulterior, rata de schimb a urcat la 4,52 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzactiilor. La scurt timp dupa ora 10:00, pe piata interbancara euro era cotat la 4,5180 - 4,5200 lei, cu 0,55 - 0,6 bani (0,12% - 0,13%) peste inchiderea de marti.

Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, zlotul era in stagnare in raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,1%.

Dealerii cred ca deprecierea usoara a leului este determinata de un cumul de factori printre care ruperea coalitiei de guvernare, decisa marti seara prin iesirea PNL din USL, dar si de reintrarea Hidroelectrica in insolventa, de decizia Executivului de a plati din buget o parte datorii la unele companii de stat, dar si de situatia incerta in care se afla Ucraina.

"Singura noutate despre ruperea USL pare sa fie ca aceasta este o certitudine si pentru jucatorii internationali, pentru ca piata locala a luat inca de saptamanile trecute o astfel de posibilitate in calcul si am putea spune ca ruperea coalitiei de guvernare era ᅡpriced-inᅡ. Jucatorii staini nu par sa fie prezenti in piata, ei nu sunt activi nici pe pietele din regiune, avand in vedere incertitudinile din Ucraina", a afirmat un dealer.

Alt dealer considera ca BNR nu intervine indirect in piata, intrucat cursul nu a crescut semnificativ, insa nu exclude posibilitatea unei interventii daca rata de schimb se va apropia de 4,55 lei/euro.

"Volumele de tranzactionare pe piata locala din prima ora a sedintei de astazi sunt ceva mai mari decat cele din aceeasi perioada a zilelor precedente, cand au fost foarte reduse, insa sunt in media unei sedinte obisnuite. Intrucat volumele de tranzactionare nu sunt foarte ridicate, este greu de spus daca BNR intervine indirect sau nu in piata. Ramane de vazut daca banca centrala va interveni sau nu, poate doar daca cursul se va apropia de 4,55 lei/euro, pentru ca pe de o parte ar steriliza din excesul de lichiditate care a crescut odata cu intrarea fondurilor europene", a spus dealerul.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat vineri ca Romania a incasat, joi, peste 830 milioane euro de la Comisia Europeana, cei mai multi bani ajungand la Programul Operational Sectorial Transport (506,2 milioane euro).

Analistii ING Bank au afirmat inca de marti dimineata ca "o despartire formala" a aliantei de guvernare ar putea impinge pentru scurt timp cursul de schimb 4,55 lei/euro, aproape de nivelul maxim din acest an.

"Credem, insa, ca o astfel de miscare va fi temporara, intrucat ne asteptam ca banca centrala sa continue tiparul sterilizarii excesului de lichiditate din piata, mai ales in conditiile in care o astfel de activitate este motivata de recentele intrari de fonduri europene", au afirmat analistii ING Bank intr-o nota transmisa, marti dimineata.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut marti cu 0,72 bani (0,16%) si a ajuns la 4,5173 lei/euro. In precedentele doua sedinte, rata de referinta leu/euro a scazut cu 1,38 bani (0,3%), la 4,5101 unitati, dupa ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, de 4,5239 unitati, in contextul amplificarii tensiunilor din coalitia de guvernare.

Leul s-a depreciat marti si in raport cu dolarul american, rata de schimb avansand cu 0,85 bani (0,26%), de la 3,2773 lei/dolar la 3,2858 lei/dolar.

Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut cu 0,73 bani (0,2%), de la 3,6968 unitati la 3,7041 unitati. Rata de schimb leu/franc elvetian a scazut cu 1,06 bani (0,28%) in precedentele doua sedinte, dupa ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, de 3,7074 unitati.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au crescut la 2% - 3% pe an, dupa ce marti ratele medii ale dobanzilor pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 1,91% - 2,41% pe an.

Dobanzile afisate miercuri sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.