"Iesirea de la guvernare a PNL s-ar putea sa aiba urmari negative pentru mediul de afaceri in sensul in care masurile pro business pe care acesta din urma le asteapta ar putea fi aminate sau inlocuite cu masuri mai apropiate de asa numita protectie sociala in viziune social-democrata", a declarat pentru HotNews.ro Dan Schwartz, unul din cei mai bine cotati consultanti fiscali locali. In conditiile cresterii economice peste asteptari de anul trecut si a contextului electoral din 2014, este posibil ca, sub pretextul protectiei sociale, un guvern preponderent de stinga sa fie tentat sa faca promisiuni cu caracter populist cu scopul de a-si asigura fidelitatea unui electorat cit mai numeros, mai spune Schwartz, managing partner-ul RSM Scot. Asemenea lui, Gabriel Sincu, Executive Director Tax Advisory Services la EY, spera la pastrarea marilor teme de interes. "Tot ce ne dorim este ca guvernantii care vor ramane si / sau cei care vor veni, sa se organizeze cat mai repede si sa pastreze pe agenda temele de interes major: pastrarea unui sistem fiscal stabil si predictibil, rescrierea codului fiscal si rezolvarea problemelor urgente ca de exemplu aducerea “taxei pe stalp” la o forma acceptabila si aplicabila", spune Sincu.

Dan Schwartz si Gabriel SincuFoto: Agerpres

Pentru Dan Schwartz, ramine de vazut care va fi componenta noii coalitii guvernamentale pentru a putea estima cu o mai mare acuratete care vor fi politicile fiscale ale noului guvern. "In orice caz, toate masurile fiscale care se vor lua vor trebui sa tina seama si de pozitia FMI si CE", afirma consultantul.

Dan Schwartz

Dan Schwartz

Foto: Agerpres

Cat priveste promisiunea reducerii CAS la angajator, Schwartz crede ca ca viitorul Guvern ar putea renunta la ea."In ceea ce priveste reducerea cu 5% a CAS fara a creste alte impozite si taxe (chiar pe calea asa numitei “largiri a bazei de impozitare”, care, din pacate, in acceptiunea guvernantilor romani inseamna a colecta mai multe taxe de la aceiasi buni platnici si nu neaparat aducerea la lumina a economiei gris sau negre!), nu am crezut ca este posibila in 2014 chiar in conditiile in care PNL ar fi ramas la guvernare. Motivul sceptiicsmului meu a fost lipsa de resurse bugetare. Cu atit mai putin cred acum ca reducerea de CAS va ramine pe agenda de lucru a noului guvern pentru anul in curs", mai spune managing partner-ul RSM Scot

Gabriel Sincu (EY Romania) este si el sceptic cu privire la reducerea CAS, dar din alta perspectiva. "Despre promisa reducere a CAS-ului incepand cu luna iulie eu am mai spus-o si cu alte ocazii:

Gabriel Sincu, Executive Director- Tax Advisory Services, Ernst & Young SRL

Gabriel Sincu, Executive Director- Tax Advisory Services, Ernst & Young SRL

Foto: Arhiva personala

pe termen scurt ea este doar o masura cu caracter “cosmetic”, fara influente semnificative asupra costului salarial al angajatorilor. Pentru a vorbi de rezultate, aceasta reducere ar trebui sa fie insotita de o plafonare reala a tuturor contributiilor sociale si de un angajament de reducere a nivelului CAS in fiecare an. Dar pentru strategie pe termen mediu si lung e nevoie de stabilitate...", adauga Sincu

Temerea mai multor consultanti fiscali este ca plecarea de la guvernare a liberalilor va da frau liber masurilor populiste de stanga, o serie de consultanti care nu au dorit sa fie citati precizand pentru HotNews.ro ca ramasi singuri sau aproape singuri, socialistii vor renunta la orice masura agreata de liberali, ramanand sa aplice doar propunerile legislative de stanga. "Ne asteptam sa se renunte la tot ce insemna masura fiscala de dreapta si sa fie incurajate masurile de stanga, mai ales ca in acest an sunt alegeri. Deocamdata nu am avut consultari cu cei de la Finante, dar saptamana viitoare ne intalnim pentru discutii pe margine unor proiecte punctuale si atunci vom discuta mai multe", au spus pentru HotNews surse din cadrul consultantilor fiscali.