Finantele ar putea urca la 50.000 de lei plafonul tranzactiilor intre persoane fizice cu bunuri imobile, ca urmare a propunerilor venite la minister, a a declarat joi, secretarul de stat in MFP Dan Manolescu."A fost o propunere ca in zona tranzactii imobile si cu autovehicule sa existe totusi un plafon, poate cel de 10.000 de lei, care exista in general pentru tranzactii intre persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru ca sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare si ar trebui sa fie un plafon extins poate la 50.000 de lei pentru bunuri"a explicat Manolescu. Potrivit secretarului de stat, astfel s-ar elimina anumite inconveniente care pot aparea in cazul unor tranzactii cu terenuri, efectuate in zona rurala.

Foto:

"Sa nu uitam ca un plafon de 50.000 de lei acopera valoarea multor hectare de teren in zona rurala", a mai sus Manolescu. El a participat joi la dezbaterea publica organizata de Finante pe marginea proiectului privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancar.

Actul normativ va fi implementat prin lege votata de Parlament, probabil in aceasta vara.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.