Banca centrala ucraineana a limitat la 15.000 grivne (1.095 de euro) suma maxima care poate sa fie retrasa zilnic la bancile din tara, anunta AFP. Moneda ucraineana, grivna, s-a depreciat cu un sfert din valoare de la inceputul anului, iar tara se afla in pragul falimentului.

Hryvna ucraineana a atins joi un nou minim record pe fondul ingrijorarilor potrivit carora rezervele valutare ale Bancii centrale s-au redus rapid in ultima perioada. Dolarul american era cotat joi la 11 hryvna, cea ce inseamna ca, de la inceputul anului si pana in prezent, hryvna s-a depreciat cu 25%, noteaza Agerpres.

'Trebuie sa semnam imediat un acord cu FMI', a declarat Iateniuk in fata Parlamentului, dupa nominalizarea sa. 'Imediat ce vom semna un acord pentru un program cu FMI, vor veni bani la rezervele noastre si vom putea stabiliza cursul de schimb', a adaugat Iateniuk.

Miercuri, noul guvernator al Bancii Nationale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a anuntat si el ca Ucraina vrea un nou program de sprijin de la FMI. 'Au existat intalniri si un schimb de informatii cu reprezentantii FMI. Acestia au fost invitati sa vina la Kiev pentru a lucra la un nou program de sprijin pentru Ucraina', a declarat Stepan Kubiv, care a fost numit luni in postul de guvernator al Bancii Centrale, dupa ce fostul guvernator, Ihor Sorkin, a demisionat dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici.

Ucraina are un acord stand-by in valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar International, insa acesta a fost inghetat in 2011 in urma refuzului Kievului de a pune capat subventiilor si a majora preturile la gaze si incalzire pentru consumatorii casnici. Cu ocazia ultimei sale vizite la Kiev, care a avut loc la finele anului trecut, o misiune a FMI a cerut din nou Ucrainei sa majoreze preturile la energie si sa introduca un curs de schimb flexibil pentru hryvna.