Obligativitatea certificarii declaratiilor rectificative de catre un consultant fiscal a fost eliminata, a declarat vineri pentru HotNews.ro Maria Grapini, ministrul ministrul delegat pentru IMM, mediu de afaceri și turism. "Inca de pe cand se discuta proiectul initial, pe cand inca era ministru domnul Chitoiu, eu am refuzat sa semnez acest proiect. Mai ales ca intr-un articol al proiectului se spunea ca declaratia rectificativa POATE fi semnata de un consultant, adica era optionala, iar pe a doua pagina se mentiona ca sancţiunea pentru depunerea declaraţiilor rectificative necertificate este de 2% din diferenţa de sumă dar nu mai puţin de 200 lei", a mai spus Grapini. Ea a mai confirmat pentru HotNews ca Fiscul nu va mai putea bloca conturile firmelor inainte de a lasa sa treaca 30 de zile de la notificarea primita in acest sens de companii. Textul Ordonantei a aparut deja in Monitorul Oficial

Maria GrapiniFoto: Agerpres

Cum suna textul publicat in Monitorul Oficial:

  • "Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legate cu privire la organizarea si exerciterca activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala. (2) Certificarea declaratiilor fiscale se realizeaza cu sau fara rezerve, potrivit normelor de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si, dupa caz, cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia. (3) Prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se aproba procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal potrivit normelor prevazute la alin. (2), precum si procedura privind schimbul de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Camera Consultantilor Fiscali. (4) Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal are ca efect lipsa certificarii. (5) Organul fiscal va notifica contribuabilul in cazul in care constata ca a fost depusa o declaratie fiscala certficata de un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal, potrivit legii. In cazul in care certificarea nu se depune in termen de 30 de zile de la notificare, sunt aplicabile prevederile alin. (4) si (6) Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala."

"Am reusit in doi pasi sa ii conving pe colegi de necesitatea acestui lucru. In prima faza, membrii Guvernului acceptasera sa lasa sa treaca 15 zile, dar nu am fost de acord cu acest interval intrucat de multe ori se numara zilele din momentul in care ei trimit notificarea prin Posta, uneori durand o saptamana pana ea ajunge la destinatar. Ori, dupa ce primesti notificarea, tu ca manager ai nevoie de mai mult timp pentru a verifica daca nu e o greseala a Fiscului sau a ta, pe care e nevoie sa o corectezi. In cele din urma am reusit sa conving ca 30 de zile este o perioada rezonabila inainte de a-ti bloca conturile", a mai spus Grapini.

Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice pot fi depuse fara a fi certificate, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. Certificarea lor de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea, inclusa in Codul de procedura fiscala si suspendata prin Legea nr. 162/2012, devenea aplicabila ca urmare a incetarii suspendarii incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistreaza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege, precizeaza MFP.

"Organul fiscal competent, in virtutea rolului sau activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedura fiscala, poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale. Totodata, precizam ca, prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedura fiscala. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca, certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, a devenit optionala", se mai spune in comunicatul citat.