Cu o intarziere de cateva luni, Ministerul Finantelor a pus la punct normele metodologice dupa care investitiile facute din banii publici vor fi prioritizate. Discutiile despre cum sa decizi care dintre cele peste 4000 de investitii publice vor fi in continuare finantate au inceput inca din 2012. Dupa un an, in cadrul negocierilor purtate cu FMI, Guvernul a promis sa clarifice pana in septembrie 2013, criteriile de prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative. Rapoartele anterioare ale Bancii Mondiale confirmasera ca managementul ineficient al acestora a fost principala cauza care împiedica cresterea absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune în Romania. Dealtfel, de multe ori aceste investitii erau bani publici orientati direct catre baronii locali. Vezi in atasament Proiectul de Hotarare.

Spre exemplu, în bugetul pe anul 2014 sunt incluse 104 investitii publice semnificative care îndeplinesc conditiile de analiza conform O.U.G. 88/2013. Timpul necesar estimat pentru finalizarea acestor investitii în absenta oricaror altor proiecte noi de investitii publice semnificative ar fi de 12 ani, durata care depaseste cu mult orizontul mediu de timp estimat initial pentru finalizarea proiectelor de acest tip, respectiv 3 - 5 ani.

Analizele Bancii Mondiale au confirmat existenta unui portofoliu larg de proiecte de investitii publice aflate în derulare, unele cu impact economic si social redus si care nu sunt în concordanta cu actualele prioritati strategice nationale. În plus, unele dintre aceste proiecte se afla în implementare de foarte mult timp, cu o alocare bugetara minima, suficienta doar pentru acoperirea unor obligatii contractuale de baza, aglomerand în acest fel spatiul fiscal care ar putea fi folosit mult mai eficient la finantarea proiectelor de dezvoltare prioritare, precum si la cofinantarea proiectelor de investitii sustinute din instrumente structurale.

Proiectele de investitii publice care nu îndeplinesc criteriile de prioritizare vor fi sistate.

Citeste aici interviul pe care l-a acordat HotNews.ro ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pe aceasta tema.