Romania are nevoie de o crestere economica cu doua puncte procentuale peste cea din zona euro pentru a putea sa adopte moneda unica europeana intr-un orizont de timp de zece ani, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, intr-un interviu acordat Agerpres. "Avem nevoie de o crestere economica de 3% - 4% pe an astfel incat, intr-un orizont rezonabil de timp, sa ajungem la un nivel satisfacator de convergenta reala. Daca economia ramane la o crestere in jurul a 2%, iar in zona euro creste la fel, cred ca discutia este inchisa. Ar trebui sa avem un diferential de crestere de cel putin doua puncte procentuale peste zona euro astfel incat, intr-un orizont de pana la 10 ani, sa putem adopta euro", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

El a precizat ca Romania este obligata, prin statutul de membru al Uniunii Europene, sa adopte euro, insa nu are un termen fix stabilit. Este decizia fiecarui stat si depinde de indeplinirea criteriilor de convergenta.

'La criteriile de convergenta nominala, inca nu le indeplinim pe toate, dar intr-o perspectiva rezonabila de timp le-am putea indeplini. Zona care este cea mai dificila pentru noi este cea de convergenta reala, unde avem inca de facut progrese foarte mari pentru a ne apropia de ceea ce inseamna standardele zonei euro. PIB-ul nostru pe locuitor este in jur de 45% din media la nivelul Uniunii Europene, ceea ce este destul de departe de ce ne-am dori sa fie si ceea ce ar trebui sa fie pentru a putea face fata cerintelor si exigentelor unei monede unice. Daca ne uitam la experienta tarilor care au intrat in valurile anterioare, cea mai saraca tara a fost Letonia, intrata in zona euro in 2014, care are PIB-ul pe locuitor undeva pe la 62% din media UE', a mai spus Ionut Dumitru.

Autoritatile din Romania nu au, in prezent, o tinta clar stabilita pentru aderarea la zona euro. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reamintit orizontul anilor 2018 ¬ 2019 ca data pentru aderarea Romaniei la euro, insa a precizat ca este necesar ca intreaga tara sa fie bine pregatita.

'Bucurestiul poate sa intre maine in zona euro, dar trebuie sa intre toata Romania', a subliniat Mugur Isarescu.

Citeste interviul acordat Agerpres de catre Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal