Lume, lume...! Circul Globus e din nou in oras. Comici vestiti pe care demult nu i-ati vazut, saltimbanci pe care mintea nu putea sa-i mai incapa au sosit sa dea o reprezentatie cum n-ati mai vazut. Acrobatii elefantine, surasuri vagi de morse, intepaturi de albine fara de ac, vulturi pensionati care imagineaza atacuri letale, totul se va derula in fata onoratului auditoriu. Si stati!, asta nu e tot, vorba reclamelor. Nu va costa nimic. Nu trebuie sa va luati nici un Dry Cooker, desi la un moment dat iti vine sa le arzi unora cu ceva in cap si nici sa achitati taxe de transport, desi iti vine sa le platesti unora bilet numai dus pana in tarile calde. Asezati-va linistiti la locurile Dumneavoastra, vorba lui Ceasca. Spectacolul incepe.

audieriFoto: Hotnews

Sala e ticsita de deputati si senatori. Mamzel Petrescu se prezinta. E director in politici publice la Universitatea din Maryland. Vai, draga..., zice unul din sala. Mamzela e posesor de doctorat la Harvard, pe tema taxarii si relatiilor internationale. Licente in matematica si economie, luate tot in SUA, cu Summa cum Laudae.

Vine primul comic. Gheorghe Ialomitianu, fostul ministru de Finante, absolvent al SNSPA (pe partea de studii post-universitare). E subtil: "Ati spus ca ati invatat. Mai trebuie sa invatati ca sa fiti un bun ministru de Finante?"

Asculta aici intrebarea incuietoare a ex-ministrului Ialomitianu:

Descarca fisierul audio in format MP3

In tot acest timp, ceilalti membri ai Comisiilor ba se jucau pe tablete, ba citeau povesti, ba ieseau sa dea declaratii la televiziunile prezente. Nimanui nu-i pasa decat sa-si faca numarul.

Ce conteaza ca esti intr-o ditamai comisie parlamentara care avizeaza sau nu un potential facator al taxelor si impozitelor?

Brusc, cade a doua intrebare. Dura tare:

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum spuneam, in sala se intra si se iesea. Unii se distrau pe net, altii pe tablete.

sau:

Ai fi zis ca erau din Opozitie, dar erau fix de la PSD.

Ce audiere a viitorului ministru de Finante? Ce daca e femeie si are cat de cat carte? Lasa frate, ca o punem noi la punct, ca doar suntem barbati adevarati!

Asculta si ultima intrebare a lui Ialomitianu. E profi, e legata de usturoi.

Descarca fisierul audio in format MP3

Stateam si ma uitam la ei. Acestia sunt alesii nostri, care ii avizeaza pe cei care fac politica fiscala si monetara in tara asta? Rau am ajuns.

De partea cealalta, a Puterii, mierea curgea rau. Rau, cu a din a, a nu se confunda cu raul, ratusca si ramurica. Ai sentimentul ca totul se face la misto, cu exceptia a catorva oameni care stiu cu ce se manaca Finantele.

In finalul sedintei, am discutat separat cu cativa membri din comisie. "Exceptand mitocaniile, mi s-a parut o sedinta reusita", zice unul. Altul: "O s-o manance Voinea cu gasca lui, ce sa-i punem noi bete in roate? Sa-si rupa singura gatul!" Al treilea: Ce mah,vine doamna de la Harvard sa ne invete pe noi cum se fac treburile? Vezi-ti de treaba! Vai mama ei..."

Concluzie:

Aici suntem. Opozitia va vota contra Puterii permanent pentru ca e trecut in job-description. Puterea va vota pentru din acelasi motiv. In realitate nimeni nu e interesat la modul serios de nimic. Vorba unui senator, in timpul discutiilor: "Ia zi, ai vazut filmul cu Stallone si de Niro, asta din 2013 cand sunt ei boxeri batrani? Este ca-i tare?"