Exporturile si agricultura au fost principalele motoare ale cresterii de 3,5% din 2013, a confirmat miercuri Statistica intr-un comunicat. Anul 2013 a fost unul cu o performanta foarte buna pentru agricultura, fiind dificil de egalat si in acest an. Majoritatea analistilor spun ca desi vom avea crestere economica in 2014, ea va fi mai modesta decat cea din anul trecut, depinzand inclusiv de cum se vor aseza lucrurile in spatiul politic local si european. Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2013 a fost de 631,13 miliarde lei preturi curente, mai transmite INS.

Cele mai importante contributii la cresterea PIB in anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut urmatoarele ramuri:

  • Industria (+2,3%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 8,1%;
  • Agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB  (5,6%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.

Contributii pozitive la cresterea PIB au mai avut Informatiile si comunicatiile, Tranzactiile imobiliare si Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport.

Contributii negative la cresterea PIB au avut urmatoarele ramuri: Constructiile, Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante si Intermedierile financiare si asigurari.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in anul 2013, comparativ cu anul 2012, cresterea s-a datorat, in principal:

  • exportului net (cu o contributie de +4,1%), consecinta a cresterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o majorare semnificativ mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 2,3%;
  • cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei (+0,9%), cu o pondere de 60,9% in PIB, al carei volum  s-a majorat cu 1,4%.

O contributie negativa au inregistrat:

  • formarea bruta de capital fix (-1,5%), cu o pondere de 22,9% in PIB, al carei volum s-a redus cu 5,7%;
  • cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice (-0,6%), cu o pondere de 14,9% in PIB, al carei volum s-a redus cu 4,1%.

Statistica a transmis in 14 februarie estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2013: 3,5%, mult peste estimarile oficialilor romani si ai FMI, ale caror calcule nu depaseau 3%. Pentru acest an, estimarile privind cresterea economiei sunt in jurul a 2,2-2,5%.