Rusia a cheltuit intr-o singura zi valute in valoare de 11,3 miliarde de dolari - de doua ori bugetul anual al statului Zimbabwe - pentru a sustine rubla, aflata sub puternica presiune, din cauza conflictului din Ucraina, scrie AFP.

Aceasta cifra astronomica anuntata in prima etapa pe site-ul Bancii centrale a Rusiei, miercuri, si a fost confirmata ulterior de presedintele institutiei, Elvira Nabiullina, in cadrul unei intalniri cu presedintele Vladimir Putin.

Astfel, Rusia a incercat limiteze deprecierea monedei nationale, in cadere libera dupa unda verde acordata lui Putin de catre Parlamentul Rusiei pentru o interventie armata in Ucraina.

Brokerii anuntasera deja ca banca centrala a recurs la interventii colosale pe piete, luni, dar cifrele anuntate miercuri confirma pentru prima oara amploarea acestor interventii.

Cele 11,3 miliarde de dolari cheltuiti luni depasesc de departe precedentul record - 76,7 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari) - din momentul publicarii, incepand cu 2011, a volumului interventiilor Bancii.

Pietele financiare rusesti au fost cuprinse de o miscare de panica luni, pe fondul ingrijorarii legate de o interventie in Ucraina si de posibile sanctiuni care ar putea fi impuse Moscovei de Occident. Bursa din Moscova a incheiat sedinta de luni in scadere cu peste 10% iar rubla a atins un minim record fata de euro si dolar.

Dar presiunea a revenit marti, dupa declaratiile facute de Vladimir Putin, care a apreciat ca trimiterea de trupe in Ucraina nu este "necesara pentru moment" dar forta ar putea fi utilizata ca ultim resort.

Astfel, vanzarile de devize pentru sustinerea rublei au fost "limitate marti la 300 milioane dolari", a notat Nabiullina.

Banca centrala a Rusiei dispune de rezerve enorme in valuta, evaluate de institutie, in 21 februarie, la 493,4 miliarde de dolari.

Moneda rusa si-a revenit usor, dar ramane in continuare fragila. Astfel miercuri dolarul era cotat la 36,01 ruble iar euro la 49,46 ruble.

Criza ucraineana a accentuat deprecierea rublei, care a pierdut deja peste 10% fata de euro de la inceputul anului, penalizata de deciziile Bancii centrale americane si de incetinirea activitatii economice in Rusia.

Cresterea economica a Produsului Intern Brut (PIB) a suferit o puternica incetinire, la 1,3%, anul trecut - cea mai slaba evolutie de la recesiunea din 2008-2009 - fata de 3,4% in anul anterior. Iar tendinta nu pare sa se imbunatateasca, guvernul rus revizuind in scadere, la finele lui februarie, previziunea de crestere pentru acest an la mai putin de 2%.