Profitul operational al UniCredit Tiriac din 2013 a fost de 766 milioane de lei, pe fondul unei cresteri semnificative a veniturilor pana la 1,5 miliarde lei, a transmis marti banca intr-un comunicat. Cheltuiala cu provizioanele de credit a atins 744 milioane lei ceea ce a condus la un profit net consolidat, dupa interesul minoritar, de 87,7 milioane lei. Consolidat, portofoliul de credite a ajuns la aproximativ 18,8 miliarde lei, sustinut de creditarea IMM-urilor si a personelor fizice, se mai arata in comunicatul citat. Reamintim ca sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei, o treime din castigul dupa noua luni, in conditiile in care 23 de banci au raportat profit pentru 2013, iar 17 banci au avut pierderi.

Rezultatele prezentate au la baza primele situatii financiare consolidate pentru UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing IFN SA in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania conform Ordinului BNR 27/2010 si urmeaza a fi propuse aprobarii AGA.

Veniturile operationale consolidate s-au plasat la 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfarsitul anului 2013, in vreme ce cheltuielile operationale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro), iar profitul operational a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro). Provizioanele pentru credite au atins nivelul de 744 milioane lei (168,3 milioane euro).

Cativa indicatori relevanti ai UCT:

  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 3,1%, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,3%
  • raportul cost/venit: 48,7% 
  • Costul riscului pentru anul 2013 este de 4,4 puncte procentuale,
  • rata creditelor neperformante s-a plasat la 11,08%.
  • Acoperirea cu provizioane a creditelor din bilant este de 10,15%.
  • Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013. P
  • Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 10,6% a finantarilor acordate IMM-urilor, de cresterea cu 18,4% a creditelor cu ipoteca acordate persoanelor fizice si de cresterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie.
  • Depozitele au ajuns la un volum total de 15,1 miliarde lei, evolutia fiind sustinuta de cresterea cu 13,8% a volumelor pe zona IMM in ultimul an, respectiv cu 18,5% pentru companiile de talie medie si cu 36,7% pentru persoanele fizice in acelasi interval. 
  • Raportul dintre credite si depozite - 124%

UniCredit Tiriac Bank a incheiat anul 2013 cu un numar de 188 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor pentru banca si UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.169. Obtinerea unei profitabilitati cat mai bune la nivelul sucursalelor si eficienta organizationala au continuat sa fie prioritare.

La inceputul lui ianuarie 2013, banca a achizitionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, pastrand in continuare pachetul de 20% din actiunile UniCredit Leasing Corporation.

Proiectul de reorganizare a activitatii de leasing la nivel local, prin care s-a planificat transferul controlului asupra majoritatii entitatilor de leasing ce isi desfasoara activitatea in Romania de la Holding catre UniCredit Tiriac Bank SA a fost aprobat la inceputul anului 2014 urmand ca, odata finalizat, entitatile controlate fie direct, fie indirect sa fie incluse in perimetrul de consolidare in 2014.

"Anul 2013 a fost unul plin de evenimente notabile pentru UniCredit Tiriac Bank. Incepand cu emisiunea de obligatiuni, continuand cu achizitia si finalizarea cu succes a transferului business-ului RBS, UniCredit si-a urmat strategia de crestere sustenabila pe toate segmentele principale de activitate. In ceea ce priveste mediul economic din Romania, estimam o dinamica mai lenta a PIB in 2014 comparativ cu 2013, o activitate de creditare inca limitata si o profitabilitate a sistemului bancar in continuare sub presiune. In ciuda conjuncturii economice care se mentine dificila pentru sistemul bancar, UniCredit Tiriac Bank va continua sa se concentreze pe dezvoltarea prezentei sale in piata", a spus CEO-ul UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.