Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat o decizie surprinzatoare intr-un litigiu in recurs dintre Banca Comerciala Romana si un client. A considerat ca este abuziva clauza de dobanda si ca trebuie inlocuita cu o dobanda negociata. Aceasta este prima decizie a Curtii Supreme in care dobanda BCR este declarata ca fiind abuziva, scrie Economica.net. Magistratii de la ICCJ au declarat ca abuziva clauza BCR prin care banca are dreptul sa calculeze "discretionar" dobanda creditului, in temeiul legii 193/2000 privind clauzele abuzive in contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Decizia a venit in cazul Munteanu, dosarul 17947/3/2011, un litigiu pornit in martie 2011 la Tribunalul Bucuresti.

Clientul BCR, beneficiarul unui credit imobiliar din 2008, a cerut instantei sa constate ca fiind abuzive mai multe clauze din contract, care se refera la modul de calcul a dobanzii, la comisionul de administrare si cel de acordare, precum si la clauza care permite bancii sa declare scadenta anticipata a creditului daca valoarea garantiei scade sub cea de la momentul acordarii imprumutului.

(...)

  • Piperea: contractul a ramas fara costuri

Gheorghe Piperea, avocatul clientului, spune ca in acest moment contractul nu mai are costuri, acestea fiind eliminate dupa decizia Curtii de Apel si cea a ICCJ.

"In acest moment, acest contract este un contract fara costuri (dobanzi, comisioane etc). Decizia asta este prima in care ICCJ da castig de cauza clientilor, aratand ca DRV este evident clauza abuziva. A se observa ca pana acum BCR a castigat pe chestii procedurale (clientii au cerut obligatie de a face acolo unde trebuia, de fapt, sa ceara eliminarea clauzelor din contract) sau pe litigii pe OUG 50/2010 sau in cateva litigii cu ANPC. Eu am facut actiunea in baza legii 193/2000. E prima care se judeca la ICCJ. Si prima castigata irevocabil", spune Piperea.

  • BCR: ii vom oferi clientului o dobanda similara cu cea standard

"Respectam legea, reglementarile bancare si protectia drepturilor consumatorilor. Putem ajuta clientii cu probleme financiare prin restructurarea si reesalonarea datoriilor, dar nu ii putem ajuta pe cei care incearca sa evite plata creditelor contractate, fiind incurajati in aceasta directie de catre avocati care urmaresc doar castigurile proprii din intermedierea acestor litigii.

In ceea ce priveste aspectele legale, 6 sentinte de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit faptul ca toate clauzele privind dobanda variabila din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor. ICCJ a confirmat fara echivoc faptul ca niciunei instante nu ii este permis sa treaca peste termenii conveniti de parti in contract, interpretand gresit actul de vointa al partilor sau atribuindu-i un alt inteles.

Si in acest caz, sentinta ICCJ privitoare la clauza de dobanda a criticat constatarea identitatii intre "dobanda de referinta variabila" si Euribor, stabilind faptul ca instanta de apel nu avea dreptul sa impuna unilateral clauza de dobanda si solicitand partilor sa cada de acord. Banca va oferi o dobanda similara ofertei standard pentru clientii persoane fizice si care respecta costurile sale de finantare", se arata in pozitia BCR fata de cazul de fata.

Citeste textul integral si comenteaza pe Economica.net