Alipirea Crimeei la Rusia s-ar putea dovedi un simplu transfer de mari provocari economice de pe umerii Ucrainei pe cei ai rusilor, in conditiile in care nici economia rusa nu se simte prea bine. Asteptarile privind cresterea economica a republicii conduse de Putin s-au dovedit a fi prea optimiste, iar a-ti mai lua in spinare un sac de probleme s-ar putea dovedi prea costisitor pentru rusi. PIB-ul anual al Crimeei este de doar 4.3 miliarde dolari – de 500 de ori mai mic decât cele 2.000 miliarde dolari, cat reprezinta economia Rusiei.

Economia Crimeei pe scurt:

  • Salariul mediu in Crimeea: 291 USD/luna, de peste 3 ori mai mic decat cel din Rusia.
  • Populatia Crimeei: circa 2 milioane locuitori
  • PIB: 4,3 miliarde de dolari
  • Anual, in Crimeea vin 6 milioane de turisti, din care 4,2 milioane sunt localnici, 1,5 milioane sunt rusi iar restul-alte nationalitati.
  • media salariului lunar in Crimeea este de 2693 hryvna (283 dolari)

Sursa: Biroul ucrainean de Statistica

Crimeea are un important atu- turismul, insa cea mai mare parte a veniturilor ramane in zona gri a economiei, la fel ca la noi. Tot la fel ca la noi, guvernul Crimeeei a incercat la un moment dat sa impoziteze turismul cu un soi de taxa forfetara, in speranta ca va aduce suplimentar la buget circa 6-7 milioane de dolari- o suma infima fata de potentialul turistic al regiunii. Intentia nu a fost insa incununata de succes. Ca structura turistica, 70 % dintre turisti sunt localnici si numai 25% sunt rusi. O posibila alipire ar putea aduce mult mai multi rusi in statiunile din Crimeea, dat fiind ca salariile in Rusia sunt de peste trei ori mai mari. Dar atata vreme cat acest lucru nu se vede in buget, va contribui doar la adancirea economiei informale.

  • Daca alipesc Crimeea, rusi vor trebui sa scoata bani seriosi din buzunare

In Crimeea este produsa doar o zecime din cantitatea de energie necesara locuitorilor. 90% din apa, 80% din electricitate si aproximativ 65% din cantitatea de gaz reprezinta resurse oferite in prezent de Ucraina, noteaza CNN. Rusia se poate confrunta cu mari dificultati in asigurarea infrastructurii, desi dispune de mijloacele energetice necesare.

Ucraina ofera regiunii o mare parte din banii necesari. Regimul de la Kiev asigura aproximativ 70% din necesarul financiar in peninsula, adica 1,2 miliarde de dolari. Sa nu uitam ca salariul mediu din Ucraina a fost de 3148 hryvna pe luna (331 dolari ) in februarie 2014, potrivit Biroului ucrainean de Statistica. In Crimeea, media este de 2693 hryvna (283 dolari), in timp ce in Kiev, muncitorii castiga aproape dublu, 4783 hryvna ( 503 dolari ).

Economia Rusiei este stabila, dar nu inregistreaza crestere, ceea ce poate fi un impediment in calea sustinerii acestui teritoriu.

Rusii au anuntat recent ca vor sa investeasca acolo intre 5 si 6 miliarde de dolari, conform specialistei Helena Iakovlev Golani, de la Universitatea din Toronto, Canada. Suma total insuficienta, intrucat e nevoie de constructia si altor poduri care leaga Crimeea de Rusia, investitii in infrastructura feroviara samd.

In plus, integrarea sistemului bancar si a monedei din Peninsula Crimeea reprezinta alte doua provocari pentru Rusia.

  • Sa fie resursele de gaze si petrol, miza?

Batalia pentru Crimeea este insa si pentru resursele de gaze naturale pe care acestea le are. Odata cu Crimeea, Ucraina pare sa-si piarda o parte importanta a resurselor de energie: campurile de valoare de petrol si gaze subacvatice care se afla in largul peninsulei. Exploatarea aceste domenii de la Marea Neagra ar putea contribui la reducerea dependentei Ucrainei de importurile de gaze din Rusia, scrie Bloomberg.

Inainte de rasturnarea fostului presedinte Viktor Ianukovici , Ucraina a fost pe punctul de a semna un contract cu un grup care includea Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, acestia urmand sa aloce aproape un miliard de dolari pentru forari. Votul de duminica a complicat insa negocierile.

Ucraina a estimat ca productia de petrol si gaze naturale de la Skifska, impreuna cu cea din alta zona cunoscuta sub numele Foros, ar putea ajunge la echivalentul a 7 milioane de tone de petrol anual. Adica aproximativ 20% din importurile anuale actuale de gaze ale Ucraina. Se pare ca rusii de la Gazprom vor prelua oficial controlul petrolului si gazelor din regiunea Crimeei.

  • O solutie posibila: ca rusii sa faca ulterior preluarii Crimeei, o zona economica speciala acolo

Pentru Crimeea ar [putea fi gandita o alta varianta de dezvoltare decat cea clasica. O optiune pentru a stimula cresterea economica acolo este declararea Crimeei zona economica speciala - cu mai putine impozite si reglementarea financiara - care ar putea atrage investitii straine. Dn 2005, Rusia a adoptat o lege care permite asemenea zone economice speciale si chiar a cochetat cu crearea uneia, dar pana acum planul nu a fost aplicat.