Conformarea voluntara nu va putea creste daca vor mai exista situatii in care contribuabilii trebuie sa stea la coada trei ore pentru plata taxelor si fara o mai mare transparenta a institutiilor publice si a modului in care este cheltuit banul public, afirma ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, citata de Mediafax. "Pentru conformarea voluntara este nevoie de o mai mare transparenta a institutiilor publice, a modului in care este cheltuit banul, o mai buna comunicare a masurilor adoptate. Este esential pentru increderea cetateanului pentru a-si plati taxele, si asta este datoria lui patriotica", a spus Petrescu la conferinta Aspen organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Alt factor care va contribui la cresterea conformarii voluntare, prioritate a noului ministru al Finantelor, il reprezinta modalitatile de plata a obligatiilor fiscale, care trebuie simplificate si sa devina mai prietenoase.

"Greu sa ceri conformare voluntara cand pui contribuabilul sa stea la coada trei ore sa-si plateasca taxele", a adaugat Petrescu.