La inceput au fost cativa clienti nemultumiti de clauzele din contractele de credit pe care le aveau cu bancile, care au initiat grupuri de discutii pe Internet. Apoi, acestia s-au intalnit, s-au organizat si au demaratprocesele colective impotriva bancilor. Bancile au inceput sa piarda procesele, in ciuda lobby-ului consistent al Asociatiei Romane a Bancilor. BNR, ca supraveghetor al pietei bancare, nu s-a implicat mai deloc, iarinterventiile publice ale Guvernatorului au fost mai degraba in favoarea bancilor. Asociatia recent pusa pe picoare- Parakletos- are in vedere procese nu doar cu bancile ci si cu furnizorii de telefonie mobila, asiguratorii "si chiar si cu CNADR care incaseaza o rovigneta care are o gramada de clauze abuzive", spune presedintele Asociatiei, Gheorghe Piperea.

Gheorghe PipereaFoto: Agerpres

Care ar fi avantajul de a fi membru al unei asemenea organizatii?

In primul rand, acela ca ti se aplica si tie orice hotarare irevocabila pe care Asociatia o obtine in instanta. "Pentru a demara aceste procese cu efecte erga omnes (aplicabile tuturor- n.red.), e nevoie insa ca o astfel de asociatie sa aba minim 3.000 de aderenti si 10 filiale. S-au adunat deja 700 de membri. Entuziasmul celor care au datorat este datorat si de faptul ca in 2014 s-au pronuntat o serie de hotarari irevocabile favorabile clientilor. Surpriza noastra este ca si Curtea de Casatie a pronuntat hotarari favorabile clientilor in privinta BCR. In cazul Volksbank solutiile sunt cimentate la nivelul Curtii de Casatie- avem 93 de hotarari irevocabile defavorabile Volksbank. In cazul acesta jurisprudenta e atat de clara incat e greu sa se mai schimbe chiar si in procesele declansate de ANPC", spune presedintele "temporar" al Asociatiei, avocatul Gheorghe Piperea. Avocatul sustine ca se va retrage imediat ce Asociatia va functiona "normal".

Cat costa? 10 lei pe luna, sau 120 de lei pe an, daca vrei sa ai si drept e vot. Daca nu vrei drept de vot in cadrul Asociatiei, e gratuit.

Reamintim ca o parte din sefii bancilor locale si-au pierdut locul de munca dupa ce BNR a sesizat (cu o oarecare tardivitate) ca in contractele cadru incheiate au aparut clauze abuzive, care frizau "bunul simt", potrivit acelorasi reprezentanti ai Bancii Centrale.

Faptul ca de la procese imotriva bancilor se trece la actiuni impotriva asiguratorilor sau a companiilor de telefonie mobila este un semnal tras atat la adresa ASF cat si a reglementatorului pietei telecom.

Asociatia Parakletos a fost fondata de Gheorghe Piperea, Ana-Maria Masoud, Ilie Balasoiu, Monica Calu si Bogdan, Constantin Istrate, toti avand credite contractate la diverse banci locale, inclusiv Piperea. "Si eu am credit la Volksbank, dar al meu e din 2006, cand nu stiam eu insumi ce sunt acelea clauze abuzive. Oricum, in contractul meu de credit nu exista comision de ris", a spus avocatul.