Evenimentul semnificativ pe pietele financiare europene a fost publicarea de catre ZEW a indicelui care masoara perceptia finantistilor asupra starii economiei in zona euro pentru luna martie; acesta a atins valoarea de 61.5, semnificativ mai jos fata de valoarea estimata de 67.3 si fata de cea inregistrata in luna februarie de 68.5. In Germania, acelasi indicator a venit, de asemenea, surprinzator de scazut, la 46.6 fata de valoarea asteptata de 53.0 si fata de cea 55.7 inregistrata in luna februarie, cel mai probabil evolutia negativa a acestor indicatori fiind rezultatul tensiunilor politice din jurul Ucrainei, se arata intr-o nota a economistilor Piraeus Bank, difuzata marti clientilor.

Calendarul economic al zilei include o serie de anunturi in SUA care reflecta comportamentul pe partea de consum, anume inflatia pentru februarie (est. 0.1% lunar si 1.2% anual), numarul noilor autorizatii de constructii pentru luna februarie si indexul Redbook.

  • PIATA VALUTARA

Perechea EUR/USD a fluctuat fara o directie sigura, in jurul valorii maxime din ultimii ani. Perechea a deschis la nivelul 1.3920 si s-a tranzactionat intr-un interval limitat, pana la momentul editiei fluctuand intre 1.3888 si 1.3937. In acest moment perechea este aproape de 1.3900, atentia jucatorilor de piata fiind cu precadere indreptata catre sedinta de politica monetara din SUA, ce va incepe azi si va dura doua zile, dar si catre conferinta de astazi a presedintelui rus cu privire la anexarea Crimeei la Rusia.

Monedele CEE4 fluctueaza in intervale neschimbate, in contextul in care atentia pietelor este indreptata strict catre evolutia evenimentelor din Ucraina si rezolvarea tensiunilor politice intre Rusia si tarile vestice. Leul a deschis la nivelul 4.5070/EUR si continua sa fluctueaze in interval ingust, in jurul nivelului 4.5040/EUR.

  • PIATA MONETARA

Randamentele implicite sunt neschimbate in contextul unei sesiuni calme, doar segmentul scurt al curbei inregistrand scaderi cu T/N si O/N in intervalul 0.15%-0.75%

  • PIATA TITLURILOR

Randamentele titlurilor tranzactionate pe piata secundara s-au consolidat marti dimineata in jurul valorilor inregistrate ieri, activitatea ramanand relativ scazuta.

  • METALE PRETIOASE

Aurul a scazut semnificativ in timpul sesiunii americane de ieri si, in aceasta dimineata, pana la nivelul USD 1,360/oz, intrerupand seria cresterilor din ultimele zile. Chiar inainte de inceperea sedintei de politica monetara a Fed jucatorii de piata au devenit mai prevazatori, in

timp ce asteptarile sunt ca banca centrala sa continue procesul de reducere a achizitiilor lunare de active cu inca 10mld USD/luna. Totodata pericolul unui conflict militar in Ucraina s-a diminuat, ceea ce a ajutat la scaderea pretului aurului. Pretul argintului s-a redus, de asemenea, luni in ciuda unei deschideri pozitive, si continua aceasta tendinta si in sesiunea de astazi, fiind in acest moment tranzactionat la USD 21.05/oz. Platina si paladiul sunt in decursul celei de-a treia sesiuni consecutive de scaderi, la acest moment in jurul valorii USD 1,448.60/oz si, respectiv, USD 764.80/oz.