Estimarile de crestere economica pe care le face Fondul Monetar International ( FMI) au tendinta de a fi prea "optimiste" in caz de recesiune severa si tarile care au beneficiat de acorduri de finantare, se arata intr-un audit intern publi publicat marti. Raportul (vezi in atasament documentul integral) acopera perioada 2002-2011 si e realizat de organismul de evaluare independent al FMI- Independent Evaluation Office (IEO).

Potrivit raportului IEO, Fondul s-a dovedit de asemenea prea optimist in legatura cu previziunile de crestere facute in 2010 ale Ucrainei. Dealtfel, oficiali ai FMI au admis ca au subestimat impactul austeritatii pe care o recomandau diferitelor economii nationale asupra cresterii economice.

Directorul general al FMI , Christine Lagarde a salutat aparitia raportului, declarandu-se de acord cu recomandarea IEO ca Fondul sa traga invatamintele de rigoare cu privire la "erorile trecutului" in materie de previziuni economice.

FMI nu este singura institutie care admite ca a gresit. In februarie, si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a admis intr-un raport, esecul in a intelege dimensiunile crizei financiare izbucnite in 2008, ceea ce a dus la cele mai serioase erori de prognoza inregistrate dupa criza petrolului din anii `70.