Masurile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) contra casei de brokeraj Harinvest au fost exemplare, dar legislatia privind piata de capital are lipsuri si ASF nu poate sanctiona entitatile care isi incalca propriile regulamente si reglementari interne, a declarat miercuri, la o conferinta pe tema pietei de capital, vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, citat de Agerpres. ,,Evenimentul de la Harinvest este unul istoric, la inceputul anului 2011, si exista furtul unei societati de brokeraj. Eu nu ma ocup de hoti, de hoti se ocupa institutiile statului. Eu i-am scos din piata, le-am dat interdictie cinci ani" , a afirmat Ursache.

Mircea Ursache, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

Vicepresedintele ASF a mentionat ca inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in februarie 2014, problemele de manipulare si abuz de piata erau contraventii, iar dupa aceasta data sunt infractiuni de competenta DIICOT si sanctionate cu privarea de libertate si interzicerea unor drepturi.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, luni, sa aplice amenzi in valoare totala de 17.000 de lei unor reprezentanti ai societatilor implicate in cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comerciala Romana, Depozitarul Central si SSIF Broker Cluj-Napoca, in cazul BCR existand chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) ¬ DIICOT.

Potrivit sursei citate, in toate cele trei cazuri actiunea de control a inceput pe data de 8 ianuarie 2014.

La BCR, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out, precum si cele corelate cu acestea, derulate de societate in perioada aprilie 2012 ¬ noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

In urma controlului, ASF a concluzionat ca persoane din cadrul societatii, prin actiunile intreprinse, au realizat tranzactii care au dat semnale false si au indus in eroare investitorii si posibilii investitori in legatura cu cererea si oferta de actiuni pentru noua emitenti si au mentinut la un nivel anormal pretul actiunilor pentru doi dintre acestia (in raport cu pretul istoric inregistrat de aceste actiuni in perioada anterioara), realizand astfel actiuni de manipulare a pietei.

In cazul Depozitarului Central, actiunea de control a vizat respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste tranzactiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest in perioada aprilie 2012 ¬ noiembrie 2013.

In urma controalelor, s-a constatat ca Depozitarul Central nu a efectuat verificari si nu a obtinut informatii referitoare la tranzactia initiala de cumparare si data decontarii acesteia cu ocazia confirmarii, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB ¬ operator de piata, a necesitatii introducerii in sistemul de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti a tranzactiilor de sell-out speciale initiate de SSIF Harinvest si decontate in patru zile de decontare, prin prisma indeplinirii tuturor conditiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) si (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

Printre masurile decise de ASF in privinta Depozitarului Central se numara amendarea directorului general si conducator al institutiei, Adriana Tanasoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru ca nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central si nu a dispus masurile necesare pentru respectarea de catre Harinvest a prevederilor Codului si initierea, in termen de cel mult 90 de zile, de catre Depozitarul Central a unor modificari ale Codului Depozitarului, in conformitate cu cerintele ASF, avand ca scop evitarea unor situatii similare.

La SSIF Broker Cluj-Napoca, verificarile au avut ca obiect tranzactiile de tip sell-out, precum si cele corelate cu acestea, derulate de societate in perioada septembrie 2012 ¬ noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

Astfel, ASF a constatat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotarari a Consiliului de Administratie al SSIF Broker, nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operatiunile cu instrumente financiare cu risc scazut, existenta unor neconcordante intre momentul tranzactiilor, asa cum a fost inregistrat in sistemul ARENA, si momentul tranzactiilor, asa cum a fost inscris in confirmarile de executare a ordinelor, dar si nerespectarea reglementarilor operatorului de piata referitoare la notificarea modificarilor intervenite in Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

ASF a dispus sanctionarea directorului general, Grigore Chis, a directorului general adjunct, Florica Zoicas ¬ Ienciu, cu amenzi in cuantum de 2.000 de lei fiecare, dar si a reprezentantilor compartimentului de control intern Oana Tudor si Rares Florian Bodea cu 2.000 de lei si, respectiv, 1.000 de lei.

In data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest.