In contextul finalizarii sedintei de politica monetara a Fed de miercuri, atentia jucatorilor de piata este indreptata catre prima conferinta de presa sustinuta de Janet Yellen in calitate de conducator al Fed. In acest moment, Yellen are de luat decizii importante cu privire la politica monetara a Fed, asteptarile generale fiind ca banca centrala sa continue reducerea programului de cumparare de active, intr-un ritm de 10mld USD lunar si sa rectifice in sens descrescator nivelul de referinta al somajului, cu precadere in favoarea unor repere calitative, se arata intr-o analiza a economistilor Piraeus Bank.

  • PIATA VALUTARA

In dimineata sesiunii de miercuri, perechea EUR/USD se tranzactioneaza sub o usoara presiune, deschizand la nivelul 1.3932 si ajungand la un minim putin peste 1.3900. Astazi, in zona euro, calendarul economic nu contine nici un eveniment semnificativ lasand doar sedinta FED, care se incheie astazi, sa fie evenimentul ce poate determina o directie pentru EUR/USD.

Valutele CEE4 se tranzactioneaza mixt in sesiunea de miercuri, in contextul in care pietele par ca au incorporat deja evolutia conflictului intre Rusia si Ucraina. Forintul, zlotul si leul au crescut versus euro, iar koruna a continuat evolutia descendenta. Leul a deschis la nivelul 4.4975/EUR, la acest moment este tranzactionat la 4.4950/EUR.

  • PIATA MONETARA

Randamentele implicite au scazut de-a lungul intregii curbe in contextul unei sesiuni foarte calme. Scaderile sunt in jur de 20-30bps, iar T/N si O/N continua sa fie cotate la nivele foarte scazute, chiar in vecinatatea lui zero.

  • PIATA TITLURILOR

In urma detensionarii partiale a situatiei din Crimeea, lichiditatea pietei secundare s-a imbunatatit, iar segmentul maturitatilor medii si lungi a curbei randamentelor a scazut cu 10pbs.

  • METALE PRETIOASE

Aurul scade in cursul sesiunii de miercuri, pentru a treia zi consecutiv, investitorii asteptand concluzia sedintei de politica monetara a Fed si, de asemenea, publicarea estimarilor FOMC privind activitatea economica. La acest moment, aurul se tranzactioneaza in jurul pretului USD 1,375/oz, argintul a scazut la USD 20.70/oz, platina este in jurul valorii USD 1,453/oz, iar paladium fluctueaza in jurul nivelului USD 770/oz.