Parlamentul European si tarile Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, cu privire la uniunea bancara, dupa o noapte intreaga de negocieri. "S-a ajuns la un acord prealabil in joi dimineata, dupa 16 ore de negocieri", se arata intr-o declaratie a Grupului PPE. Michel Barnier a scris pe contul sau de Twitter ca saluta "acest mare pas inainte in diferentierea crizei bancare de cea a datoriilor suverane".

"Este un mare succes", a adaugat Martin Schulz , presedintele Parlamentului European, in cadrul unei conferinte de presa. Acest acord politic se refera la lichidarea ordonata a bancilor din zona euro si isi propune sa aloce povara financiara asupra sectorului bancar, nu pe contribuabili.

Acesta este al doilea pilon al uniunii bancare europene, dupa supravegherea unica a bancilor din zona euro , care va fi disponibil de la sfarsitul acestui an de catre Banca Centrala Europeana .

Acordul politic vine la doar cateva ore inainte de summitul celor 28 sefi de stat si de guvern de la Bruxelles si se spera ca el sa fie aprobat de catre Parlamentul European la mijlocul lunii aprilie , in ultima sesiune plenara a legislativului. In cazul in care acest termen nu va fi respectat, textul integral trebuie sa fie renegociat cu urmatorul Parlament.

Faptul ca s-a intarziat pana acum se datoreaza intransigentei pozitiei Germaniei, ale caror pozitii au ramas pana la final foarte diferite de cele ale Parlamentului. Principalele disensiuni vizau mecanismul de luare a deciziilor.