Marti institutul german Ifo a anuntat valorile pentru martie ale indicilor care indica nivelul asteptarilor, al climatului de afaceri si al conditiilor curente in cea mai importanta economie a Europei. In timp ce indicele conditiilor prezente la 115.20 s-a situat peste estimarile pietei si peste valoarea inregistrata in februarie, ceilalti doi indici sunt atat sub consensus cat si sub valorile de luna trecuta ceea ce arata ca temerile privind ritmul de crestere al Chinei si criza din Crimeea au avut un impact puternic asupra increderii firmelor germane, se arata intr-un raport de marti al Departamentului de Cercetare al Piraeus Bank.

Investitorii asteapta anuntul indicelui preturilor caselor Case-Shiller 20 pentru ianuarie si datele privind noile vanzari de case familiale in februarie in SUA pentru a isi face o parere despre piata imobiliara. BNR a anuntat ca masa monetara in sens larg a crescut in februarie cu 1.0% la 242.88 miliarde lei, creditul neguvernamental a scazut cu 0.2% la 218.34 miliarde lei iar depozitele rezidentilor neguvernamentali au avansat cu 0.7% pana la 216.55 miliarde lei, mai noteaza autorii raportului.

  • PIATA VALUTARA

Euro s-a mentinut fata de dolarul american in urma anuntului usor dezamagitor al Ifo privind economia germana dupa ce luni se intarise pe seama zvonurilor ca un important investitor suveran si-a crescut expunerea la moneda unica. In momentul redactarii perechea se tranzactioneaza la 1.3808 dar ne asteptam la o volatilitate crescuta dupa anunturile datelor economice din SUA si dupa discursurile a doi oficiali ai Fed programate pentru azi.

Valutele CEE4 s-au intarit fata de euro marti dimineata inainte de decizia de politica monetara a bancii centrale maghiare. Leul a deschis la 4.4750/EUR si dupa ce a testat nivelul de 4.4680/EUR s-a intors catre 4.4691/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida sesiunea in aceasta zona.

  • PIATA MONETARA

Ratele dobanzilor pe piata monetara au crescut in sesiunea de marti, impulsionate si de platile trimestriale la bugetul de stat, in timp ce randamentele implicite valutare au ramas la aceleasi nivele in comparatie cu sesiunea de ieri.

  • PIATA TITLURILOR

Luni, Ministerul Finantelor a vandut cinci sute patruzeci milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de sapte ani platind un randament mediu de 5.29% si un randament maxim de 5.30%. Desi la un cost mai mare decat cel estimat de noi (5.25%) guvernul a imprumutat mult peste cele trei sute milioane lei planificate.

In aceasta dimineata, interesul investitorilor pentru titlurile de stat denominate in lei au dus la o scadere a randamentelor pe piata secundara cu 2-3pbs in medie si la o crestere a pantei curbei randamentelor.

  • METALE PRETIOASE

Marti dimineata pretul aurului s-a indepartat de minimul ultimei luni atins luni ajutat de faptul ca unii investitori si-au acoperit pozitiile short. Totusi asteptarile privind cresterea ratelor in SUA constituie pe termen scurt o piedica in calea cresterii pretului. Metalul galben se tranzactioneaza la 1,314.29 dolari pe uncie iar pretul argintului este la 20.14 dolari pe uncie in timp ce platina s-a mentinut la 1,428.25 dolari pe uncie. Pretul paladiului a scazut la 784.20 dolari pe uncie, desi greva minerilor din Africa de Sud nu a incetat inca.