Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a criticat dur masura de reducere a comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, afirmand ca loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor, scrie Mediafax. "Daca orice tip de initiativa astazi este, intr-o forma sau alta, de a fi cu fata spre electorat, cred ca ar trebui sa gasim solutii pozitive si de sprijinire a jucatorilor din economie. A sprijini jucatorii dintr-o economie nu inseamna sa incerci in momentul de dezvoltare a Romaniei, cand trebuie sa prindem din urma tot felul de indicatori avansati fata de cei ai Romaniei si daca gasim solutii prin care sa spunem jucatorilor dintr-o piata libera cum sa-si stabileasca costurile, cum sa-si structureze procesele, modele de business, eu cred ca nu este sprijinul pe care il cautau jucatorii din economie sa prinda din urma economiile mai dezvoltate", a afirmat miercuri Danescu la o conferinta pe tema cardurilor bancare.

El a comentat o stire potrivit careia reducerea comisioanelor de interchange este o veste buna pentru clientii bancilor, spunand ca un flux economic este format din toti jucatorii si nu poate fi o veste buna pentru o parte din acest flux si o veste proasta pentru alta, vestea buna fiind in final pentru comercianti.

Totodata, a exprimat pozitia ARB, care apreciaza ca trebuie mentinuta capacitatea institutiilor de credit pentru a continua investitiile in infrastructura, pentru cresterea gradului de penetrare a platilor electronice, care in Romania este de 6%, fata de media europeana de 30%.

"Deci vorbim de 6%, dar dupa timpul alocat acestui subiect, parca vorbim de 90%", a spus Danescu.

De asemenea, reprezentantul institutiilor de credit afirma ca mesajul potrivit caruia bancile au resurse si pot sustine aceasta modificare legislativa nu mai este de actualitate.

"Suma acestor mesaje a devenit atat de mare incat impactul asupra investitorilor si a celor care finanteaza o piata in proportie de 95% (bancile ¬ n.r.) a devenit semnificativ. Pe de o parte mesajul catre actionari ᅡavem nevoie de voi, trebuie sa participati mai multᅡ si, pe de alta parte, ᅡo sa va decidem noi politica, modelele de business, modelele operationaleᅡ e o discutie care nu are cum sa tina de piata libera", a mentionat oficialul ARB.

Membrii asociatiei considera ca implementarea masurilor pe care le vizeaza directiva europeana privind reducerea comisioanelor interbancare ar trebui realizata in Romania odata cu statele europene sau chiar mai tarziu, pana in prezent doar doua tari aplicand reglementarile, respectiv Ungaria si Polonia.

De asemenea, acestia apreciaza ca reducerea ar trebui aplicata in transe, nu "atat de abrupt".

"Se vorbeste tot mai des de viitorul luminos al cardurilor, se spune ᅡeste atat de luminos incat trebuie sa ne punem ochelari de soareᅡ. Cu astfel de demersuri, eu cred ca ne uitam la card si trebuie sa ne punem ochelari de vedere, cu foarte multe dioptrii", a concluzionat Danescu.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat marti ca aceste comisioane de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive, iar plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in Romania decat la nivel UE, unde Parlamentul European va aproba un regulament pana la finele anului.

Guvernul vrea in continuare limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare pentru platile la comercianti, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, chiar dupa solicitari de reanalizare a nivelurilor sau de amanare.

"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege publicat de Ministerul Finantelor Publice, dupa ce initial prevederile erau incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului.

Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Prevederile actului normativ nu se aplica operatiunilor cu carduri comerciale (card de plata emis unor operatori economici, unor entitati din sectorul public sau unor persoane fizice care desfasoara o activitate independenta de natura economica a carui utilizare este limitata la cheltuielile legate de activitatea desfasurata), retragerilor de numerar de la bancomate si operatiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plata cu cardul. Acestea din urma sunt sisteme de plata prin carduri in care functiile de emitere si acceptare sunt integrate intr-o singura institutie financiara, care este si proprietarul sistemului.

Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin OUG.

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lunii februarie ca plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri vor fi aprobate prin lege de catre Parlament.

Dupa o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizata de Finante la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus ca Guvernul ar putea lua in considerare reducerea in doua trepte, reprezentanti ai mediului de business si ai procesatorilor de plati solicitand sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului.

"Propunerea a fost de a exista un pas intermediar al reducerii. Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi", a spus Manolescu.

Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare.

Catalin Cretu, directorul Visa Europe pentru Romania, a afirmat ca autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice si bruste" a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul prin legislatie, astfel incat sa nu impacteze negativ investitiile in tehnologiile de plata si utilizarea cardurilor.

La randul sau, Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova, si-a exprimat ingrijorarea privind efectele masurii, afirmand ca si la nivel european exista voci care sunt impotriva acestui proiect.