Misu Negritoiu, 64 de ani, a fost deputat, ministru, sef al ING Romania cu o cariera bazata pe comertul exterior inainte de 1989. A absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE si apoi cursurile la "fara frecventa" ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. A obtinut titlul de doctor in stiinte economice la ASE Bucuresti in anul 1995, cu teza "Investitiile straine si tranzitia la economia de piata". Dupa absolvirea facultatii, lucreaza intre anii 1973-1990 ca economist in comertul exterior la ILEXIM, Arpimex si Ministerul Comertului Exterior. Transferat in cadrul Departamentului de analiza economica de la Ministerul Comertului Exterior, a fost numit in anul 1982 ca inlocuitor temporar al sefului Agentiei economice romanesti din New York, apoi al sefului Biroului comercial din Los Angeles.

Misu NegritoiuFoto: arhiva personala

In anul 1984, devine atasat olimpic al Romaniei la Jocurile Olimpice de Vara de la Los Angeles. Dupa un an este numit in functia de director la intreprinderea Arpexim, care se ocupa cu exportul si importul de pielarie si incaltaminte (fosta fabrica de tabacarie Dambovita).

Intrebat de presa daca a colaborat cu Securitatea, Negritoiu spune: "O, in nici un caz. I-au zis unii lui Voiculescu ca toti cei care au lucrat in comertul exterior ar fi colaborat cu Securitatea. Dar diferenta e ca numai el a ajuns miliardar".

Dupa Revolutia din decembrie 1989, este numit in martie 1990 ca sef al Sectiei economice de la New York a Ambasadei Romaniei in SUA, apoi in perioada 18 octombrie 1990 - 19 noiembrie 1992 indeplineste functia de presedinte (cu rang de secretar de stat) al Agentiei Romane de Promovare a Investitiilor Straine si Asistentei Economice din Strainatate. Se inscrie ca membru in PDSR (actualul Partid Social Democrat).

In perioada 19 noiembrie 1992 - 27 august 1993 a fost ministru de stat, presedinte al Consiliului de Coordonare, Strategie si Reforma in Guvernul Nicolae Vacaroiu, un organism care in teorie ar fi trebuit sa decida programul de guvernare si de reforma al Cabinetului Vacaroiu, dar in practica nu avea nici macar un buget propriu. Confruntat cu opozitia unor oameni politici si directori de intreprinderi de stat cu privire la adoptarea unor masuri de liberalizare a pietei valutare sau a dobanzilor care fusesera convenite prin acordurile cu FMI, Negritoiu demisioneaza din guvern si este numit, incepand cu 1 septembrie 1994, in functia de consilier prezidential pentru probleme economice si de reforma (cu rang de ministru) si coordonator al Grupului Consultativ pe probleme economico-sociale pe langa Presedintele Romaniei, Ion Iliescu.

In urma alegerilor parlamentare din 3 noiembrie 1996, Misu Negritoiu a fost ales ca deputat de judetul Dolj pentru legislatura 1996-2000, pe listele PDSR. In aceasta calitate, a fost membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare, demisionand din Parlamentul Romaniei la data de 5 mai 1997 si fiind inlocuit de catre Mihai Nicolescu. "M-a coplesit desertaciunea rolului pe care il aveam ca deputat: in teritoriu, alegatorii imi cereau locuri de munca sau se plangeau ca au pierdut procese, iar in Parlament mai mult se pierdea vremea", rememoreaza acele vremuri Misu Negritoiu.

In mai 1997, demisioneaza din Parlament si trece in sectorul privat, la banca anglo-olandeza ING Barings, cu functia de corporate finance manager. In anul 1999 este promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al bancii ING Romania. La 1 august 2006, Misu Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management. Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. In acel moment, ING era a patra banca de pe piata din Romania dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 6,3%.

Declara ca are o atitudine conservatoare fata de risc, nu investeste pe piata bursiera, nu are afaceri proprii (cu exceptia unei mici ferme de albine Apicornu, in care a investit 10.000 dolari si pe care a lichidat-o fiindca nu a gasit clienti) si detine o singura proprietate in comuna Cornu.

Misu Negritoiu este casatorit si are doi copii: un baiat care a absolvit Duke University si care lucreaza la Microsoft si o fata care a absolvit Taft University si care lucreaza intr-o firma de comert din Baltimore.