Al treilea jucator din piata bancara locala dupa valoarea activelor, Raiffeisen Bank a inregistrat anul trecut un profit de 104 milioane de euro, in crestere de la 86 de milioane de euro, cat fusese profitul net in 2012, au anuntat joi oficialii institutiei de credit. Raiffeisen a avut in 2013 venituri de 454 milioane de euro, dar s-a confruntat cu o marja neta de dobanda in scadere, aceasta fiind cauzata de reducerea dobanzilor la lei si de lichiditatea in crestere. Sistemul bancar a incheiat 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei, o treime din castigul dupa noua luni, 23 de banci fiind pe profit iar 17 inchizand "pe rosu".

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen si unul dintre fondatorii CPBRFoto: Hotnews

"Strategia noastra a ramas neschimbatata. Ramanem o banca universala, vrem sa ne focusam o relatie de lunga durata cu clientii si pe un risk management prudent. Profitul net inregistrat de Raiffeisen Bank a depasit 100 de milioane de euro in 2013, ceea ce, in conditiile economice actuale, inseamna un rezultat extrem de bun. Cel mai mult ma bucura faptul ca reusim sa atragem clienti noi si sa dezvoltam relatia cu cei existenti. Am acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde euro si am reusit sa crestem pe partea de depozite cu 15%, performanta dubla fata de piata. Asta inseamna ca am castigat increderea clientilor si ca facem pasi importanti in a ne imbunatati permanent activitatea", a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Banca a trecut anul trecut printr-un proces de restructurare a personalului, acesta scazand de la 5.486 la 5.308.

"In ultimii 4 ani, operam cu 20% mai putini oameni. Baza de costuri a scazut cu 7% iar anul trecut ne-am redus cu 8% flota de masini. Pe partea de digitalizare, incercam sa reducem hartia din banca si sa avem totul electronic. Am continuat sa investim in e-banking si continuam sa investim in mobile banking", a declarat Bogdan Popa, CFO al Raiffeisen.

Am acordat credite noi pe termen mai mare de un an , asta insemnand reinnoiri, cresteri ale clientilor existenti sau noi clienti, in suma de 1,2 miliarde de euro, a adaugat si Cristian Sporis, vicepresedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.

"Trebuie sa ne concentram pe crestere. Suntem o banca importanta din punct de vedere sistemic. Nu trebuie sa facem restructurari, nu suntem presati de acest lucruNe uitam sa achizitionam clienti de la banci ai caror clienti considera ca banca lor nu le ofera valoare adaugata pentru businessul lor. E adevarat ca anul trecut nu au existat proiecte de investitii foarte importante- energia verde a fost cam singurul domeniu in care s-au investit bani in 2013. Ne aflam aici ca sa creditam si ne concentram pe crestere", a mai precizat Sporis.

Valoarea activelor totale ale Raiffeisen Bank a crescut, de la 5,31 miliarde de euro la finele lui 2012 la 5,92 miliarde de euro in decembrie anul trecut. De asemenea, baza de clienti activi a crescut in 2013 cu peste 100.000, ca urmare, pe de-o parte a integrarii portofoliului de retail al Citibank Romania. Banca are in prezent aproximativ doua milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.500 de companii.