Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut in sedinta de vineri atat rata dobanzii de politica monetara (la 3,5% pe an), cat si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii de emisiune. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernator la ora 1500 la sediul BNR. O parte dintre bancheri mizau insa pe faptul ca BNR va incerca sa surprinda printr-o reducere a nivelului RMO, dar Banca Centrala a preferat o atitudine conservatoare, mai ales ca lichiditatea din piata este la un nivel confortabil.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

"CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare", se mai arata in comunicat.

Cea mai recenta diminuare a ratelor rezervelor minime obligatorii a fost in luna ianuarie. Banca Nationala a eliberat bancherilor lichiditati de 4 mld. lei si 500 mil. euro prin reducerea RMO, pentru a stimula creditarea, dar si pentru a sprijini bancile care vor sa-si reduca datoriile fata de creditorii externi, dupa cum a explicat guvernatorul BNR. RMO la lei a fost ajustata in ianuarie de la 15% la 12%, iar RMO la valuta a coborat de la 20% la 18%.