Cu 44 de voturi pentru, doua impotriva si 3 abtineri, Misu Negritoiu i-a convins pe membrii Comisiilor reunite ale Parlamentului ca merita sa conduca Autoritatea de Supraveghere Financiara. Seful ING s-a recomandat ca fiind expert in constructii institutionale. "Candidez acum pentru un proiect care este un proiect al tarii si un proiect al nostru. Eu personal sunt la sfarsitul unui proiect si acum sunt dispus pentru o noua constructie", a spus Negritoiu, care a tinut sa precizeze ca nu a lucrat cu Securitatea, iar in scandalul "Iran" nu i se poate imputa nimic.

Misu NegritoiuFoto: arhiva personala

"Tranzactia cu Iran s-a intamplat inaintea mandatului meu Eu am primit mandatul de a verifica daca asemenea lucruri s-au mai intamplat", a explicat Negritoiu. Intrebat daca a fost colaborator al Securitatii (o buna parte din cariera lui de dinainte de 1989 fiind in zona comertului exterior", Negritoiu a spus ca nici vorba de asa ceva.

Ce i s-a reprosat lui Misu Negritoiu:

  • o posibila colaborare cu Securitatea, cata vreme dupa absolvirea facultatii, Negritoiu a lucrat intre anii 1973-1990 ca economist in comertul exterior la ILEXIM, Arpimex si Ministerul Comertului Exterior. Transferat in cadrul Departamentului de analiza economica de la Ministerul Comertului Exterior, a fost numit apoi in anul 1982 ca inlocuitor temporar al sefului Agentiei economice romanesti din New York, apoi al sefului Biroului comercial din Los Angeles.
  • Scandalul Iran.. ING Group a acceptat, la mijlocul anului 2012, plata a 619 milioane dolari pentru inchiderea unei investigatii in SUA privind falsificarea inregistrarilor financiare pentru ocolirea sanctiunilor aplicate unor state precum Cuba si Iran. Autoritatile din SUA au anuntat atunci ca operatiunile cu Iranul s-au operat prin sucursala din Romania. Misu Negritoiu a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-executiv.

Ce a raspuns Negritoiu:

  • "Nu am fost  colaborator. Nu mi-am dat demisia de la ING. Eu sunt presedintele ING. Nu mi-am dat nicio demisie, nu am fost pedepsit.
  • Asa numitul caz Iran...eu nu stiu dosarul...nu am fost implicat, nu-mi apartine. A fost un dosar care a durat 10 ani si s-a incheiat cu o intelegere in urma careia s-a achitat o suma anume", a explicat viitorul sef al ASF.

Cat despre ASF, institutia trebuie recladita, a mai precizat seful ING. " Trebuie sa am un ragaz de timp. ASF este cea mai damboviteana institutie din Romania. Noi trebuie s-o facem europeana", a conchis acesta.