Cel mai potrivit moment pentru o decizie in privinta reducerii contributiei de asigurari sociale (CAS) ar fi la discutiile pentru constructia bugetului pe anul 2015, a declarat marti Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania, citata de Agerpres. Ea a participat la o teleconferinta referitoare la aprobarea, de catre Board-ul FMI, a primelor doua evaluari ale acordului cu Romania. Schaechter a afirmat ca FMI este insa deschis pentru aceasta masura avuta in vedere de autoritatile romane pentru a fi aplicata din aceasta vara, daca evaluarile preliminare vor arata ca acest lucru este posibil fara a pune in pericol sistemul de pensii.

Potrivit Scrisorii de Intentie cu Romania, publicata marti de Fondul Monetar, reducerea CAS trebuie facuta intr-un mod "neutru bugetar"

Oficialul FMI a subliniat ca masura de reducere a CAS reprezinta un efort serios si important, o masura care trebuie gestionata cu multa atentie, pentru ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va reduce veniturile colectate cu o suma substantiala.

Potrivit reprezentantei FMI, autoritatile romane trebuie sa aiba in vedere masuri de compensare pentru golul de venituri bugetare, una dintre zonele in care poate fi actionat fiind largirea bazei de impozitare pentru CAS - prin reevaluarea categoriilor care beneficiaza de exceptii si facilitati la plata CAS, precum si daca acele persoane cu venituri foarte mari contribuie suficient in sistemul asigurarilor sociale.

Schaechter a mai spus ca FMI impartaseste obiectivul care se afla in spatele acestei masuri de reducere a CAS, acela de reducere a poverii fiscale pe munca, care este ridicata in mod particular pentru cei cu venituri reduse.

De asemenea, reducerea CAS va face mai atractiv pentru angajatori sa recruteze personal si ca influenta si intrarea in economia formala a celor care activeaza in economia informala.