"Riscurile politice la adresa implementarii proiectului sunt in crestere. Expertii FMI sunt ingrijorati ca presiunile electorale, mai ales cele legate de alegerile prezidentiale spre sfarsitul anului , ar putea conduce la decizii pentru reducerea taxelor, cresterea cheltuielilor si relaxarea tintelor fiscale la momentul rectificarii bugetare. Va fi dificil, dar critic, ca orice masuri sa fie adoptate astfel incat impactul asupra bugetului sa fie neutru", se arata intr-un raport pregatit de expertii FMI pentru Consiliul Director al institutiei, noteaza Mediafax. In baza acestui raport, Consiliul Director al FMI a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro

Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).

Fondul avertizeaza in raport ca puternice grupuri puternice de interese ar putea incerca sa intarzie reformele structurale.

"In plus, odata cu avansul reformelor structurale, grupuri puternice de interese ar putea exercita presiuni pentru a intarzia agenda de reforma. Este necesar un angajament activ continuu la cel mai inalt nivel al implementarii programului pentru a rezista acestor presiuni", arata expertii FMI.

Raportul FMI a fost finalizat la 11 martie in urma discutiilor cu autoritatile romane incheiate la inceputul lunii februarie si a fost pus la dispozitia Consiliului Director al FMI pentru sedinta din 26 martie in cadrul careia au fost aprobate prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut de Fond cu Romania.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul Romaniei cu FMI si UE include o tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB pentru acest an.

Autoritatile romane intentioneaza sa reformeze sistemul public de sanatate, sectoarele transporturilor si energiei si sa vanda participatii la mai multe companii de stat.