Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, Ordonanta de Urgenta pentru completarea articolului 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Documentul prevede returnarea a 4 eurocenti pe litrul de motorina, din acciza suplimentara aplicata de la 1 aprilie, pentru operatorii licentiati in Uniunea Europeana de transport persoane si marfa, au transmis miercuri oficialii Finantelor. E drept, transportatorii nu sunt de aceeasi parere.

Potrivit oficialilor MFP, Guvernul sprijina transportatorii licentiati care realizeaza transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de autovehicule cu o greutate autorizata de cel putin 7,5 tone, precum si transport de persoane, exclusiv transportul public de calatori, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 2007/46/CE.

"Am definitivat acest act normativ in urma consultarilor avute cu asociatiile operatorilor de transport rutier. Vom continua consultarile pentru a stabili o modalitate cat mai clara si mai simpla de aplicare a acestei Ordonante. Masura va contribui la combaterea evaziunii fiscale intrucat vor avea posibilitatea sa recupereze o parte din acciza suplimentara doar operatorii de transport care vor dovedi cu documente ca au cumparat motorina in mod legal", a afirmat ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Masurile instituite conform actului normativ se acorda cu respectarea procedurilor specifice in domeniul ajutorului de stat. Ordonanta adoptata astazi de Guvern acorda operatorilor economici de transport care se incadreaza in categoriile mentionate, licentiati in Uniunea Europeana, posibilitatea recuperarii unei parti din acciza suplimentara aplicata de la 1 aprilie, pentru motorina achizitionata dupa intrarea in vigoare a actului normativ si pana la data de 31 martie 2019.

Aceasta masura are avizul Consiliului Concurentei si acordul de principiu al Comisiei Europene.

Conditiile, procedura si termenele de restituire a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard de accize si nivelul de accize diferentiat prevazut la alin.(6), catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana, se stabilesc ulterior prin hotarare a Guvernului.

In vederea finalizarii unor proceduri cat mai simple, va fi constituit un grup de lucru din care vor face parte reprezentanti ai ministerelor implicate in aplicarea acestei masuri, precum si ai asociatiilor de transport rutier.