Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la 0,25%, chiar daca in martie rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, transmite Reuters, citat de Agerpres. Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de majoritatea analistilor, in conditiile in care Eurostat a anuntat, luni, ca rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna martie pana la 0,5%, de la nivelul de 0,7% inregistrat in februarie, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum.

Seful FMI, Christine Lagarde, a solicitat, miercuri, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Japoniei (BoJ) sa continue politicile monetare de relaxare in vederea contracararii inflatiei scazute.

'Este nevoie ca BCE sa adopte o relaxare suplimentara a politicilor monetare, prin masuri neconventionale", pentru a lupta impotriva inflatiei scazute, a afirmat Lagarde.