In luna februarie 2014, salariul mediu net din Romania a fost de 1.626 lei, mai mare cu un leu fata de ianuarie, arata datele comunicate luni dimineata de Statistica. Cel mai bine se castiga in industria tutunului (4648 lei), iar cele mai mici salarii se plateau in domeniul hotelier (957 lei). E drept, diferente sunt si pe zone geografice, Capitala fiind zona cu cele mai mari salarii. De asemenea, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale salariilor determinate de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • Castigul salarial fata de inflatie

Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,8%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net (februarie/ianuarie) s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • 32,7% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 10,5% si 12,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa;
  • intre 5,0% si 10,0% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale);
  • intre 2,0% si 3,5% in activitati de editare, activitati de spectacole, culturale si recreative, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), comert cu ridicata si cu amanuntul; (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitati de posta si de curier, fabricarea produselor textile.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 10,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 4,5% si 7,0% in activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 2,5% si 4,0% in fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
  • intre 2,0% si 2,5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, captarea, tratarea si distributia apei, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (-1,2%) si sanatate si asistenta sociala (-0,5%). In administratia publica castigului salarial mediu net a fost cu 1 leu mai mic decat in luna ianuarie 2014.

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva pe un esantion de 22.500 de unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 91,41% din numarul total al salariatilor din acest sector.