Leul se tranzactona luni in jurul orei 11,15 la un curs de 4,46/euro, pe o piata apatica in care s-au rulat volume foarte mici. "Cum indicii bursieri europeni au deschis sedinta de azi in scadere cu 1%, leul s-ar putea deprecia in continuare, insa dimensiunea miscarilor precedente sugereaza ca pierderile nu vor fi importante", se arata intr-o nota a ING Bank transmisa luni dimineata.

In linie cu anticiparile noastre, se mai arata in document, datele de lichiditate publicate vineri au aratat o imbunatatire a surplusului in martie comparativ cu februarie, la circa 2,7 miliarde lei de la 1,1 miliarde luna precedenta. "Sumele respective sunt in termeni de medie zilnica, asa ca estimam un exces de lichiditate mai ridicat la finalul lunii si credem ca sistemul a beneficiat de un surplus de pana la 4 miliarde lei la inceputul lunii curente. Mai mult, date recente indica faptul ca facilitatea de creditare a fost intrebuintata pentru a doua luna consecutiv in martie, pentru circa 400 milioane lei, fapt ce impreuna cu injectia de lichiditate realizata de BNR saptamana trecuta sugereaza ca exista o parte a sistemului pentru care este mai dificil de realizat finantarea din piata. Ne reiteram asteptarile ca un astfel de scenariu sa conduca la scaderea ratelor pe termen scurt si credem ca debutul scaderilor va avea loc in aceasta saptamana, intrucat conditiile de lichiditate favorabile ar trebui sa impim ratelor un tipar similar cu cel din precedenta perioada de rezerva, cand rata ON a ajuns in imediata apropiere a facilitatii de depozit pe 6 martie", mai precizeaza autorii documentului.

Cu toate acestea, conditiile favorabile de lichiditate nu vor ajuta probabil un rezultat bun la licitatia de astazi pentru obligatiuni la noua ani, cand ne asteptam ca MF sa vanda suma planificata de 200 milioane lei la un randament maxim in jurul a 5,30%, usor sub cotatia superioara din piata secundara pentru acest instrument care a inregistrat o cerere importanta la licitatia precedenta din urma cu o luna, conchid economistii ING.