Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Hotararea privind stabilirea zilei de 2 mai ca zi libera si Ordinul ANAF privind modificarea formularelor utilizate la impozitarea veniturilor din activitati agricole

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2014, 10:24 Economie | Finanţe & Bănci

Recent, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Hotararea privind stabilirea zilei de 2 mai 2014 ca zi libera si Ordinul ANAF privind modificarea formularelor utilizate la impozitarea
veniturilor din activitati agricole din categoria: cultivarea cerealelor, cartofului, legumelor de camp sau din cresterea vacilor, oilor, caprelor etc.  Anul 2014 este al doilea an in care sunt supuse impozitarii veniturile din activitati agricole din categoria celor amintite anterior, iar procedura impozitarii este determinarea impozitului in baza normelor de venit. Astfel, pana pe data de 25 mai 2014, pentru veniturile din acest an, persoanele fizice ce se incadreaza in categoria celor ce realizeaza venituri din activitati agricole, vor depune la autoritatea fiscala declaratia 221 cu normele de venit.

Actualul formular detaliaza mult mai exact decat precedentul, categoriile de activitati agricole supuse impozitarii si detaliaza bazele impozabile in functie de localitatea unde se realizeaza venitul. Impozitul va fi calculat de autoritatea fiscala si se poate achita in doua rate egale pana pe data de 25 octombrie, respectiv 15 decembrie. Impozitul va fi calculat de autoritatea fiscala si se poate achita in doua rate egale pana pe data de 25 octombrie, respectiv 15 decembrie.

Legat de ziua libera acordata personalului din sectorul public (vineri 2 mai 2014), cei care beneficiaza de aceasta zi libera fie vor recupera in regim de program normal in data de 26 aprilie 2014, fie isi vor prelungi timpul de lucru pana in data de 31 mai 2014, conform planificarilor.


Pentru personalul din institutiile publice, faptul ca ziua de 2 mai se recupereaza intr-o zi de sambata sau prin prelungirea programului de lucru, nu va conduce la acordarea unui alt timp liber.

  • Pentru cine nu se acorda zi libera in sistemul public?
Nu se acorda zi libera pentru locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta, datorita specificitatii activitatii.
Nici magistratii, personalul din cadrul instantelor, respectiv participantii la procese programate in data de 2 mai 2014 nu beneficiaza de aceasta zi libera.

  • Ce se intampla cu sumele achitate in contul de trezorerie in data de 2 mai 2014?
Acestea vor fi operate chiar cu aceasta data, astfel incat ziua libera a institutiilor publice sa nu genereze dobanzi si majorari de intarziere.

  • Cum se aplica hotararea in mediul privat?
Actul normativ lasa la latitudinea partenerilor sociali aplicarea prezentei hotarari, iar ziua de 2 mai 2014 va fi libera numai daca se realizeaza acordul intre angajatori si salariati. In lipsa unui acord, partile isi desfasoara activitatea conform programului deja stabilit.Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1851 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă