Legumele si fructele (cu o mentiune speciala in cazul fasolei) au tras in sus de inflatie in luna martie, in vreme ce ouale, zaharul si uleiul s-au ieftinit, a transmis joi Statistica. La cresterea preturilor a contribuit si noul impozit pe veniturile agricole care pune o presine pe preturi. Indicele preturilor de consum (IPC) in luna martie 2014 fata de februarie 2014 este 100,03%, iar fata de martie 2013 este 101,04%. Cresterea medie a preturilor pe totalul ultimelor 12 luni (aprilie 2013 - martie 2014) fata de precedentele 12 luni, determinata pe baza IPC este 2,8%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,3%, mai adauga comunicatul INS.

Mai jos aveti scumpirile pe produse, in ordine descrecatoare (click pe el pentru marire)

In luna martie fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% fiecare.

Banca Nationala a Romaniei va rata cel mai probabil tinta de inflatie pentru acest an, rata estimata in prezent de banca centrala la 3,5%, a declarat miercuri Vlad Muscalu, economist sef al ING Bank, care se asteapta la o crestere a preturilor de consum de peste 4,5% pana la sfarsitul anului, noteaza Mediafax.

"Inflatia va fi clar superioara asteptarilor din piata si a bancii centrale. Pare foarte probabil ca in acest an sa se rateze tinta de inflatie. Momentan se prognozeaza 3,5% pentru finalul anului, dar acum este deja la limita superiara a intervalului si sunt sanse slabe ca la sedinta urmatoare, cand are ocazia, BNR sa nu-si ajusteze prognozele, avand in vedere evenimentele negative de la nivelul inflatiei din primul trimestru, combinat cu perspectiva normalizarii preturilor alimentare, pentru ca este greu de crezut ca vom avea un an agricol mai bun, si totul suprapus cu o ajustare foarte puternica a preturilor reglementate. Toate acestea vor duce inflatia foarte posibil la peste 4,5% spre sfarsitul anului", a spus Muscalu la Conferinta Riscului de Tara 2014 organizata de Coface si Mediafax.

El a aratat ca in aceste conditii va fi foarte dificil pentru banca centrala sa mentina rata dobanzii in piata la 3%, mentionand ca Romania, cu o crestere economica de 3% si cu o inflatie de peste 4%, pare putin probabil sa para atractiva in ochii investitorilor.

"De aceea, in a doua jumatate a anului vom avea usoare iesiri de capital, rate de dobanda usor in crestere. De asemenea, am pierdut o oportunitate de a avea o crestere economica prin creditare in lei (...) Pare destul de dificila sa reusim o revenire a economiei prin creditarea in moneda nationala", a adaugat Muscalu, care s-a aratat ingrijorat ca reluarea creditarii intarzie sa apara in ciuda masurilor de politica monetara.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 2,5% +/- 1 punct procentuale