Adunarea Generala a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a votat joi componenta Consiliului Director ca urmare a expirarii mandatelor unor membri, au transmis joi reprezentantii comunitatii bancare. Din Consiliu a iesit Sergiu Oprescu (Alpha Bank) si au intrat doi membri noi: Mirela Bordea (Credit Europe Bank) si Cornel Theodor Stanescu (Marfin Bank). Durata mandatului membrilor este de trei ani, iar conducerea executiva a ARB a ramas sa fie asigurata de Florin Danescu.

Noua componenta a Consiliului Director este urmatoarea: Presedinte - Radu Gratian Ghetea, Vicepresedinte - Petre Bunescu, membru - Catalin Vasile Parvu, membru - dl. Sergiu Manea, membru - dl. Laurentiu Gabriel Mitrache, membru - dna. Mirela Bordea, membru - dl. Cornel Theodor Stanescu.

Constituita in mai 1991 ca asociatie profesionala, Asociatia Romana a Bancilor are in prezent 39 de membri, institutii de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale si reprezentante ale unor banci straine. Asociatia Romana a Bancilor concentreaza intreaga industrie bancara din Romania, fiind vocea sectorului bancar in relatia cu autoritatile romane, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte organisme interne si internationale.

Obiectivul principal consta in reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor membrilor, mai ales acum in perioada in care reglementarea gandita la nivel european a unui sistem bine normat poate exercita presiune suplimentara pe activitatea bancilor. Prioritatile industriei bancare vizeaza mentinerea rolului sistemului bancar de principal finantator al economiei Romaniei, inclusiv prin demersuri pentru intarirea disciplinei financiare pentru asigurarea stabilitatii si credibilitatii sectorului bancar.

Reamintim ca recent, cele mai mari banci locale au fondat un organism paralel cu ARB. Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe SocieteGenerale, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank, cu active de peste 45% in sistemul bancar, infiinteaza primul patronat bancar din Romania, aflat in proces de inregistrare, care va promova interesele membrilor in fata autoritatilor.

Sectorul bancar romanesc finanteaza preponderent economia romaneasca, asigurand aproximativ 92% din totalul finantarilor acordate de sistemul financiar romanesc. Sistemul bancar din Romania, care deserveste milioane de clienti, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru sustinerea acestuia. ARB este membra a Federatiei Bancare Europene, a Consiliului European al Platilor, a Federatiei Ipotecare Europene si a altor organisme internationale.