Articol actualizat (ora 20.12): Colegiul de conducere al Camerei de comert, sub presedintia interimara a lui Mihai Daraban, a demis joi conducerea Curtii de Arbitraj - din care facea parte si Vanda Vlasov, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. Bogdan Olteanu si-a depus demisia din conducerea Curtii de Arbitraj. Demiterile vin in urma scandalului de coruptie in centrul caruia se afla Mihai Vlasov (fostul se fal Camerei de Comert) si fiica sa, Vanda Vlasov. Noul sef al Colegiului Curtii de Arbitraj Comercial International este avocatul Viorel Ros, iar din conducere mai face parte avocatul Bazil Oglinda.

Presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International, Bogdan Olteanua demisionat joi de la Curtea de Arbitraj de pe langa CCIR, acuzand diferente de viziune cu privire la modul in care erau distribuiti judecatorii, au transmis HotNews.ro surse apropiate discutiilor. "A spus ca cel mai bun lucru in etapa actuala este ca reprezentantii Camerei sa decida daca mentin actuala formula prin care Vlasov desemna in cele din urma judecatorii cauzelor. Si ca daca ii vor urma si altii exemplu, e ceva normal", au spus pentru HotNews. sursele citate. El nu si-ar fi dat demisia pana acum la insistentele conducerii BNR.

Olteanu este fost membru marcant al PNL si viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Fiica presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, notarul Vanda Anamaria Vlasov, este prim-vicepresedintele Curtii de Arbitraj, iar Brandusa Stefanescu, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este vicepresedinte.

Fostul judecator de la ICCJ Ioan Ionescu este arbitru coordonator pentru curtile de arbitraj de pe langa camerele de comert judetene, iar avocatul Bazil Oglinda este secretar stiintific.

Membrii Colegiului Curtii de Arbitraj Comercial International sunt Smaranda Angheni, decan al Facultatii de Drept de la Universitatea "Titu Maiorescu", Eugenia Lohan, fost judecator sef de sectie la ICCJ, Stanciu D. Carpenaru, decanul Facultatii de Drept de la Universitatea "Nicolae Titulescu" si avocatul Viorel Ros, potrivit site-ului institutiei.

Curtea de Arbitraj are in structura sa 128 de arbitri romani inscrisi pe o lista a arbitrilor si dispune de o lista de arbitri straini cuprinzand 50 de persoane.

Pe lista de arbitri interni si internationali, valabila de la 6 martie 2013, sunt Mihail Vlasov si membrii din conducerea Curtii de Arbitraj.

De asemenea, pe lista mai sunt, printre altii, vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, Viorel Ciobanu, fost judecator al Curtii Constitutionale si fost presedinte al Curtii de Arbitraj, fostul consilier prezidential Stefan Deaconu, Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, deputatul Alina Gorghiu, Mircea Grosaru, fost membru al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, avocatul Flavius Baias, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, Adrian Balaban Grajdan, consilier juridic, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, fosti judecatori la ICCJ, avocati, consilieri juridici si notari.

Potrivit Regulilor de procedura arbitrala proprii, Curtea solutioneaza in drept sau in echitate litigii internationale, in baza conventiei arbitrale incheiate de partile in contract, precum si litigii interne.

Sentintele din litigiilor Curtii de Arbitraj sunt definitive si obligatorii pentru parti si se bucura de o larga recunoastere internationala. Sedintele de judecata nu sunt publice, nici o persoana nu are acces la informatiile privind activitatea de solutionare a litigiilor Curtii de Arbitraj. Procedura arbitrala se desfasoara pe parcursul a cel mult 12 luni in arbitrajul international si 6 luni in cel intern.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, ar fi cerut unui om de afaceri un milion de euro pentru a-l ajuta sa castige un dosar de arbitraj, iar marti a primit de la acesta 200.000 de euro din suma ceruta, fiind retinut pentru trafic de influenta, informeaza DNA.

Directia Nationala Anticoruptie arata miercuri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de Combatere a Coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale in cazul lui Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru infractiunea de trafic de influenta.

Mihail Vlasov a fost denuntat la DNA de un om de afaceri, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar marti a fost prins in flagrant, intr-un restaurant din Bucuresti, asupra presedintelui Camerei de Comert fiind gasita suma de 200.000 de euro, a precizat sursa citata.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a fost audiat marti noapte la DNA, iar la finalul declaratiilor, procurorii au emis ordonanta de retinere pe numele acestuia, pentru 24 de ore, respectiv de miercuri, ora 00.35 pana la joi, la aceeasi ora.

Potrivit ordonantei de retinere, incepand din 2013, martorul denuntator, alaturi de fostul sau partener de afaceri, erau parti intr-un dosar de arbitraj, in calitate de parati-reclamanti, cauza fiind inregistrata pe rolul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Printr-un intermediar, denuntatorul ar fi aflat ca Mihail Vlasov este interesat de industria de tipar din Romania si ca doreste sa-l cunoasca.

Astfel, in 13 martie, in urma unei programari prealabile, denuntatorul a mers la biroul lui Vlasov, din sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, unde, pe parcursul discutiei, i-ar fi pretins un milion de euro pentru a-l ajuta sa castige procesul.

"Dupa mai multe negocieri, in finalul discutiei, Vlasov Mihail i-a propus denuntatorului urmatoarea intelegere: sa-i promita acestuia suma de 1.000.000 euro, iar, pana la termenul din 19.03.2014, sa ii dea 200.000 euro, urmand a primi de la instanta mai multe termene de judecata, astfel incat sa aiba timpul necesar sa achite, in transe, intreaga suma de bani", au aratat procurorii in documentul citat.

Mihail Vlasov s-a intalnit cu denuntatorul, marti, in jurul orei 20.00, intr-un restaurant din Bucuresti si a reiterat solicitarea de a primi un milion de euro, "in schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, promitand ca ii va determina pe acestia, ca in exercitarea atributiilor de serviciu sa pronunte o solutie favorabila denuntatorului", potrivit DNA.

Presedintele Camerei de Comert i-ar fi invederat denuntatorului ca, initial, trebuie sa primeasca 200.000 de euro, iar dupa ce instanta de arbitraj ar dispune amanarea cauzei, pana la urmatorul termen de judecata, sa ii mai dea inca 300.000 de euro. Vlasov ar fi spus ca, dupa ce va primi si aceasta suma, instanta de arbitraj ar fi dispus solutia favorabila denuntatorului.

In aceasta cauza, procurorii au fost sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Mihail Vlasov, in varsta de 70 de ani, este presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei din 2007, iar in perioada iunie - decembrie 2008 a detinut si un mandat de deputat.

Este tatal a doua fete - Vanda Anamaria Vlasov si creatoarea de moda Ingrid Vlasov - si socrul fostului ministru de Interne Cristian David (PNL), casatorit cu cea dintai.