Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au totalizat 282 milioane euro (in crestere cu 35,6% fata de perioada ianuarie-februarie 2013), din care participatiile la capital au insumat 375 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare neta negativa de 93 milioane euro. Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 76.55 miliarde euro la 28 februarie 2014 (81,4% din total datorie externa), in scadere cu 0,4% fata de 31 decembrie 2013, se arata intr-un comunicat al BNR remis vineri HotNews.ro

Potrivit documentului, datoria externa pe termen scurta inregistrat la 28 februarie 2014 nivelul de 17,53 miliarde euro (18,6% din total datorie externa), in scadere cu 8,5% fata de 31 decembrie 2013.

Din pacate, in ultimii ani investitiile straine directe din Romania au fost orientate catre sectorul financiar si mai putin in productia propriu-zisa, ceea ce a dus la o influenta mai putin consistenta asupra cresterii economice.

Drept este ca nu a fost neaparat meritul politicilor Statului ca strainii au venit si au facut mari investitii in Romania de-a lungul timpului. Este meritul unei piete extrem de atractive si care pe termen lung promitea profituri ridicate. De la bancile care au venit si pana la companiile petroliere sau cele din zona energetica - toate au "vazut" cum ar fi trebuit sa arate Romania peste 10-15 ani iar tabloul li s-a parut suficient de atragator incat sa isi doreasca sa faca parte din el.

  • Bancile de pilda au venit pentru ca in Romania erau bancarizati 30% dintre romani si era dificil de crezut ca in 15 ani gradul de bancarizare sa nu urce la 70% cel putin

Era chiar o greseala de management sa nu fii prezent pe piata atunci cand piata se maturizeaza. In zona energetica, lucrurile au stat la fel: piata locala era suficient de mare si extrem de atragatoare pentru un mare jucator. Politicul mai degraba i-a oprit pe investitori sa intre decat i-a incurajat.

Cu banii strainilor, economia noastra a reusit sa creasca. Daca nu erau aceste ISD, eram pe nicaieri, pe romaneste.

Aici aveti o prezentare pe tema investitiilor straine a economistului sef al BCR, facuta recent la Sinaia

Potrivit BNR, sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

In luna aprilie s-a intregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro, arata Mediafax. Fata de martie, cand investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in aprilie a fost consemnat un avans de 2,3 ori. In februarie, investitiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar in ianuarie 103 milioane de euro. In luna aprilie 2012, investitiile straine au totalizat 21 de milioane de euro.

Momentan, economia inca se zbate sa gaseasca bani si investitori. Fonduri europene nu atragem si nu vom atrage nici in viitorul apropiat din cauza unui mecanism blocat si corupt.

Banii "capsunarilor" nu pot sustine o economie cum e a noastra, in principal din ratiuni ce tin de piata muncii din strainatate. Fiecare stat isi va conserva locurile de munca pentru cetatenii proprii si pe termen mediu vom asista la masuri protectioniste. E doar o chestiune de timp- istoria crizelor mondiale o confirma.

Banii cauta randamentul cel mai bun, nu sunt destinati a acoperi gauri ale diferitelor guverne.

Mai sunt considerate investitii straine directe si capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta, si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris.