Valutele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro in dimineata de vineri. Leul a deschis la 4.4620/EUR si s-a tranzactionat in intervalul 4.4600 – 4.4665/EUR, cotatia anuntata de BNR in jurul orei 13 fiind de 4,4620 lei/eur. Euro s-a intarit marginal vineri dimineata atingand un nou maxim al ultimelor trei saptamani la USD 1.3905/EUR sustinut si de cererea puternica pentru prima emisiune de obligatiuni a Greciei pe pietele internationale din ultimii doi ani. In momentul redactarii perechea se tranzactioneaza la USD 1.3885/EUR, se arata intr-o nota transmisa vineri de Piraeus Bank.

Joi, presedintele Bancii Centrale Europene a reiterat in Washington la o intalnire a FMI ca banca este gata sa porneasca programul de crestere a lichiditatii pentru a contracara nivelul scazut al inflatiei dar asteptarile inflationiste sunt inca ancorate in linie cu tinta BCE.

Deficitul contului curent a atins in primele doua luni ale anului in Romania 102 milioane euro in timp ce dupa perioada corespunzatoare din 2013 se inregistra un surplus de 177 milioane euro. Exportul net a marcat un deficit de 201 milioane euro in crestere de la 173 milioane euro sugerand o crestere a cererii interne in timp ce serviciile au adus un surplus de 375 milioane euro in crestere de la 345 milioane in 1-2M13. Investitiile directe straine au avansat cu 35.6% YoY la 282 millioane euro.

Piata Monetara

Ratele de dobanda au crescut usor vineri la fel ca si randamentele implicite ale swap-urilor valutare care sunt peste nivelul din sesiunea anterioara de-a lunngul intregii curbe.

Piata Titlurilor

Vineri dimineata curba randamentelor titlurilor de stat denominate in lei a crescut usor in contextul unei lichiditati scazute, pe seama pesimismului aratat de investitori la nivel global.

Metale Pretioase

Pretul aurului s-a mentinut vineri dimineata sustinut de scaderea burselor de actiui si de temerea ca Fed nu va ridica ratele in viitorul apropiat.

Metalul galben se tranzactioneaza la 1,314.18 dolari pe uncie, pretul argintului este 19.91 dolari pe uncie, platina este cotata la 1,451.00 dolari pe uncie iar pretul paladiului a scazut la 781.95 dolari pe uncie.