"Perechea EUR/USD a deschis saptamana la 1.3843 si se tranzactioneaza aproape de acest nivel. Readucerea in atentie a unei politici de relaxare monetara de catre BCE va pune presiune pe moneda europeana, insa este probabil ca investitorii sa astepte mai degraba actiunea din spatele anuntului verbal. In zona Europei emergente valutele CEE4 - Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia- sunt mai slabe in raport cu euro, in contextul inflamarii conflictului din Ucraina. Leul se tranzactiona la in jurul nivelului 4.4660/EUR", se arata intr-o nota a Piraeus Bank transmisa luni.

  • Context geopolitic

​La inceputul acestei saptamani tensiunile din Ucraina au escaladat, guvernul anuntandu‑si decizia de a plasa trupe armate in zona de est a tarii pentru a recastiga controlul, in timp ce exista raportari ale existentei trupelor rusesti la granita. Tarile vestice acuza Rusia ca doreste sa organizeze in Ucraina o invazie similara cu cea din Crimeea. Situatia conflictuala pune presiune pe evolutia pietelor din estul Europei, si nu numai, o reactie deja fiind in sectorul energetic dupa comentariile lui Putin despre posibilitatea intreruperii exporturilor rusesti de gaze naturale catre Ucraina.

In acest week‑end a avut loc o intalnire FMI, la finalul careia reprezentantii BCE au mentionat ca banca centrala este pregatita pentru trecerea la o politica monetara de relaxare pentru a opri intarirea monedei europene.

Pentru luni, agenda economica prezinta ca factori de interes publicarea in SUA a vanzarilor retail, pentru care asteptarile sunt sa prezinte o evolutie buna dupa declinul legat de influenta vremea nefavorabila si in Europa productia industriala pentru februarie, de asemenea cu asteptari pentru o crestere moderata.

  • Piata Monetara  

Piata monetara debuteaza in aceasta saptamana cu usoare cresteri ale dobanzilor si ale randamentelor implicite pentru swap-urile valutare.

  •  Piata Titlurilor

Ministerul Finantelor a vandut luni cinci sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate de cinci ani platind un randament mediu in linie cu asteptarile noastre la 4.59% si un randament maxim de 4.69% pe fondul unei participari modeste a investitorilor.

  •  Metale Pretioase

Tensiunile din Ucraina au dus la favorizarea activelor de refugiu, astfel ca aurul se tranzactioneaza la cel mai mare nivel din ultimele trei saptamani. La momentul editiei, aurul fluctueaza in jurul valorii USD 1,325/oz.