Parlamentul European a adoptat marti, cu o larga majoritate, un ansamblu de texte care completeaza uniunea bancara, cu scopul de a evita ca falimentul unor banci din zona euro sa mai suportat pe viitor de contribuabili, scrie AFP.

Cu acest vot, "dispunem de un sistem cu adevarat european pentru a superviza toate bancile din zona euro si a gestiona eventualele falimente", a afirmat pe Twitter comisarul european insarcinat cu serviciile financiare, Michel Barnier, salutand un "acord istoric intr-un timp record".

Grupul PPE (conservatori), a salutat si el, intr-un comunicat, un vot "istoric".

"13 ani dupa introducerea euro, am pus azi bazele necesare pentru o moneda si un sector bancar care sa functioneze", a subliniat si liderul socialistilor din parlament, austriacul Hannes Swoboda.

"Sistemul european va fi conceput pentru ca banii contribuabililor sa fie mai bine protejati, si facand astfel incat bancile sa fie in prima linie si sa plateasca pentru propriile erori", a subliniat eurodeputatul socialist portughez Elisa Ferreira.

Cele trei texte adoptate marti completeaza arhitectura pusa in practica pentru a evita noi crize bancare, dupa adoptarea, anul trecut, a mecanismului unic de supervizare a bancilor din zona euro, incredintat Bancii Centrale Europene.

Primul dintre aceste texte este o directiva privind redresarea bancilor si rezolvarea crizelor bancare, care stabileste reguli unice pentru cele 28 de state membre. De acum inainte, potrivit principiului de "bail-in", creditorii si actionari vor fi primii solicitati pentru a sustine bancile sau pentru a suporta falimentul acestora, si nu banii publici. Textul a fost adoptat cu 584 voturi pentru, 80 impotriva si 10 abtineri.

Aceasta directiva este completata de mecanismul de rezolutie care se va aplica bancilor din zona euro: este creat un consiliu de rezolutie unica pentru a gestionat lichidarea bancilor, inclusiv, daca este necesar, in spatiul unui week-end, insotit de un fond de rezolutie comun finantat de sectorul bancar.

Acest text a fost aprobat cu 570 de voturi pentru, 88 impotriva si 13 abtineri.

In fine, al treilea text amendeaza directiva privind garantarea depozitelor, care prevede ca depozitele de economii vor fi protejate in caz de faliment la limita sumei de 100.000 de euro maxim.