​In sesiunea de joi, calendarul economic si al evenimentelor prezinta putine elemente semnificative, sfarsitul acestei saptamani aducand si vacanta sarbatorilor Pascale cand majoritatea pietelor europene si cele din SUA, Canada, Noua Zeelanda si Australia sunt inchise, scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota remisa joi dupa pranz. In ceea ce priveste indicatorii publicati joi in Germania, productia industriala in martie a atins valori mai scazute decat asteptarile, anume scadere de 0.9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In SUA va fi publicat numarul persoanelor care au completat cereri de somaj pentru prima data pentru saptamana 11 aprilie. Estimarile analistilor arata o cifra de 315 000, fata de saptamana anterioara cand s-au inregistrat 300 000 de cereri.

In Europa de Est, conflictul dintre Rusia si Ucraina nu a ajuns la un punct final inca, astazi reprezentantii UE, SUA, Rusiei si Ucrainei intalnindu‑se intr‑o intalnire de urgenta in Elvetia pentru a negocia o posibila rezolvare a conflictului.

  •  Piata Valutara                  

Lipsa evenimentelor de semnificatie majora in sesiunea de astazi, ca de altfel si apropierea vacantei de Paste vor lasa evolutia pietelor financiare predominant sub influenta atitudinii fata de risc si fata de evenimentele conflictuale din estul Europei. Perechea EUR/USD a deschis sesiunea la 1.3815 si a crescut usor mai tarziu in jurul nivelului USD 1.3830.

Valutele CEE4 fluctueaza in jurul valorilor anterioare in sesiunea de joi, in contextul conflictului geopolitic din Ucraina. Leul continua sa fie cotat relativ neschimbat, fluctuand in jurul nivelului 4.4660/EUR.

  • Piata Monetara 

Ratele de dobanda din piata monetara continua sa scada si in sesiunea de joi, ajutate de lichiditatea din piata, lichiditate care va avea o evolutie pozitiva si saptamana viitoare ca umare a ajungerii la maturitate a unei sume importante din obligatiunile emise de Ministerul Finantelor Publice.

  •  Piata Titlurilor

Joi dimineata, lichiditatea pietei secundare a titlurilor denominate in lei se mentine modesta inainte de sarbatorile de Paste.

  •  Metale Pretioase

In sesiunea de joi, metalele pretioase sunt tranzactionate neschimbat, in contextul unei atitudini relaxate inaintea sarbatorilor Pascale in anumite piete, dar si in contextul asteptarii unor decizii/actiuni in cazul conflictului ucrainian.