Cu doua zile inainte de Paste, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta prin care a aloca in mod special sume importante de bani pentru proiecte in Bucuresti si Ploiesti. Astfel, pentru Bucuresti se aloca 44,63 milioane de lei in vederea implementarii unui sistem de transport cu bicicleta, iar in bugetul municipiului Ploiesti vor ajunge 22,3 milioane de lei pentru autobuze cu GPL. Trebuie amintit ca premierul Victor Ponta are relatii de prietenie atat cu primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, cat si cu primarul PSD de Ploiesti, Iulian Badescu.

De altfel, jurnalista Sorina Matei a publicat recent o serie de fotografii si o inregistrare video cu imagini surprinse la Ploiesti, pe data de 21 februarie, la un meci de baschet. Imaginile sunt cu premierul Ponta alaturi de deputatul PSD Sebastian Ghita, Alexandru Iacobescu, director general Romania TV si primarul Ploiestiului.

Sumele alocate Ploiestiului vor fi folosite pentru finantarea proiectului "Transformarea autobuzelor din functionarea Diesel in functionare cu gaz petrolier lichefiat". In cazul Bucurestiului, banii vor fi folositi pentru finantarea proiectului "implementarea unui sistem de transport cu bicicleta in zona centrala a municipiului Bucuresti".

In ambele cazuri, banii sunt alocati Ministerului Mediului, iar de aici vor ajunge in bugetele locale ale municipiului Bucuresti si municipiului Ploiesti.

Guvernul a aprobat inca de pe 9 aprilie proiectul de Ordonanta de Urgenta, insa a fost publicat in Monitorul Oficial abia pe 18 aprilie. Actul normativ permite utilizarea unor sume obtinute din vanzarea certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pentru o serie de proiecte ale autoritatilor locale.

Alte 90,3 milioane de lei se vor aloca Ministerului Dezvoltarii pentru achizitionarea de microbuze si autobuze pentru transportul elevilor din comunitatile rurale si a sportivilor din unitatile din invatamantul preuniversitar la competitiile interne si internationale.

De asemenea, prevede alocarea catre Ministerul Tineretului si Ministerului Educatiei a sumei de 40,7 milioane lei (20,6 milioane lei, respectiv 20,1 milioane lei) pentru achizitionarea in conditiile legii a unor microbuze si autocare.

Ordonanta de Urgenta completeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene.

Actul normativ adoptat de Guvern instituie un mecanism de finantare, astfel incat sumele obtinute din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera sa poata fi utilizata pentru proiecte urgente care se incadreaza in prevederile Directivei 2003/87/CE, sustinea Guvernul la momentul aprobarii.