Numarul persoanelor subocupate (care lucrau sub 40 de ore saptamanal, fiind disponibile sa lucreze mai mult) a urcat in 2013 cu 10.000 de persoane, ajungand la 249.000 de romani, a transmis miercuri Statistica. Subocuparea intervine fie ca urmare a unor masuri pe care le iau firmele ca varianta la disponibilizari, fie ea apare in statistici din cauza muncii la negru:multi angajatori trec in contractele de munca un program de lucru de doua ore/zi pentru a plati impozite mai putine. Mai toate guvernele de pana acum au fost fericite sa poata camufla prin pensionari anticipate si migrare spre rural sub-ocuparea fortei de munca necalificate din Romania. Somajul este totusi mic, iar in spatele lui ar putea sta faptul ca in zona rurala multi oameni de varsta activa sunt practic someri, chiar daca nu figureaza in statistici.

descurajatiFoto: Hotnews

Potrivit Statisticii, din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (6,65 milioane persoane), 448.000 persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 15.000 fata de anul precedent).

Dintre acestea:

  • 445.000 erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2013, aceasta categorie de persoane a reprezentat echivalentul a 4,5% din populatia activa. La nivelul UE28, persoanele disponibile sa lucreze care nu cautau un loc de munca reprezentau echivalenul a 3,8% din populatia activa, intre statele membre valoarea indicatorului variind intre 0,9% in Lituania si 12,1% in Italia.
  • doar un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul. La nivelul UE28, aceasta categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,9% din populatia activa

Subocuparea exprima un grad mai mic de ocupare a unei persoane in raport cu o norma prestabilita- de 40 ore/saptamana in Romania. Exista doua forme ale subocuparii: una vizibila, care poate fi cuantificata, si alta invizibila, care se masoara cu mare dificultate (este cazul persoanelor care sunt angajate pe posturi inferioare pregatirii lor)